Nieuws

'Uurtarief freelancers omlaag door coronacrisis'

Sinds de start van de corona-uitbraak in maart, hebben freelancers gemiddeld 7 procent op hun tarieven moeten inleveren.

Dat concludeert freelance platform Hoofdkraan.nl aan de hand van ruim 15 duizend uitgebrachte offertes. Het platform ziet bij de meeste sectoren de tarieven dalen. Tot nu toe ligt het gemiddelde uurtarief in 2020 op 43 euro. In 2019 lag dit nog op 47 euro per uur.

Freelancers in de creatieve sector vragen gemiddeld 9 procent minder dan vorig jaar, terwijl bedrijfsadviseurs zelfs een daling zien van 19 procent. "Veel van de freelancers in deze laatste groep verdienen hun geld met het adviseren van startups, een doelgroep die het momenteel erg moeilijk heeft. In vrijwel alle sectoren is een daling van het uurtarief te zien, met uitzondering van freelance managers. Zij blijven vooralsnog buiten schot", aldus Hoofdkraan.nl.

Regionaal is te zien dat de meeste provincies met dalingen kampen, maar zowel Friesland, Drenthe als Limburg noteren een plusje. In de vier grote steden is de sterkste daling te zien in Amsterdam, van een gemiddeld uurtarief van 49 euro in 2019 naar 46 euro nu. Van de vier grote steden staat Rotterdam voor het derde jaar op rij onderaan, met een uurtarief van 44 euro per uur.

Aanpassen

Niels Goossens, directeur van Hoofdkraan.nl, betreurt de uitkomsten van het onderzoek. "Freelancers worden ongekend hard getroffen door de crisis. Iets wat eind maart al te verwachten was, maar om het ook daadwerkelijk in cijfers terug te zien, is erg confronterend. Vooral startende freelancers hebben maar weinig buffer opgebouwd en voor hen is de klap nauwelijks op te vangen."

Veel ondernemers kunnen zich volgens Goossens goed aanpassen aan de huidige tijd. "Bijvoorbeeld door versneld een uitgebreide webshop te lanceren, een mobiele app te laten ontwikkelen, of instructiefilmpjes te laten monteren. Wel houden veel ondernemers de hand op de knip en wordt een steeds scherpere offerte verwacht van de freelancer. […] Daardoor wordt het nog moeilijker voor freelancers om voldoende inkomsten te genereren. Een logisch gevolg is dat freelancers moeten stunten met hun tarieven om toch zoveel mogelijk opdrachten naar zich toe te trekken, zodat zij na de crisis wel een mooi netwerk hebben opgebouwd."

De tariefdaling als gevolg van de aanhoudende crisis en de daarbij behorende maatregelen, belooft volgens Goossens niet al te veel goeds voor nabije toekomst. "Omzetprognoses worden alsmaar bijgesteld, en er is minder geld beschikbaar voor investeringen in de toekomst. Ondernemers zijn terughoudend en ambitieuze plannen worden in de ijskast gezet. Alleen een echte oplossing van de crisis kan het tij nog keren."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.