Nieuws

Duitse toezichthouder: EY mogelijk strafbaar bij controle Wirecard

De Duitse toezichthouder Apas heeft de Duitse justitie geïnformeerd over mogelijk strafbaar handelen door accountant EY, bij de controle van betaaldienstverlener Wirecard.

Verschillende media, waaronder het Duitse Handelsblatt, de Financial Times en het FD, melden dat door Apas hierover documenten naar de officier van justitie in München zijn gestuurd. Justitie in München stelt tegenover de Financial Times dat ze het bewijs, dat door Apas is ingediend, heeft ingezien maar nog conclusies moet trekken. De aanklagers hebben vooralsnog geen gerechtelijk onderzoek ingesteld naar huidige of voormalige EY-werknemers.

In het document stelt Apas dat er aanwijzingen zijn dat de controlerend accountant mogelijk due diligence- en rapportageverplichtingen heeft geschonden tijdens de Wirecard-audit. Volgens de Duitse wetgeving kan betrokkenheid bij een valse jaarrekening resulteren in een gevangenisstraf van maximaal drie jaar.

Reactie EY

De Duitse EY-organisatie verwerpt in een reactie nadrukkelijk het vermoeden van Apas over mogelijk crimineel handelen en stelt dat "op basis van onze huidige kennis" de betrokken accountants de controle "professioneel en te goeder trouw hebben uitgevoerd".

Volgens EY zijn er "absoluut geen aanwijzingen voor relevant crimineel wangedrag door EY-auditors in de Wirecard-zaak". EY geeft daarbij aan dat het volledig meewerkt aan het onderzoek naar de gang van zaken bij de betaaldienstverlener. Apas zelf weigert commentaar in verband met de vertrouwelijkheid.

Onderzoekscommissie

Ondertussen is een Duitse parlementaire onderzoekscommissie gestart met het verhoren van betrokken partijen bij het Wirecard-schandaal, waaronder toezichthouder BaFin. Ook een aantal accountants van EY werd opgeroepen om gehoord te worden. Volgens het FD heeft de huidige leiding van Wirecard aan EY toestemming gegeven om verklaringen af te leggen over de kwestie. Maar EY stelt dat die toestemming de geheimhoudingsplicht van de accountant niet opheft en de accountants weigerden om op de Wirecard-zaak in te gaan. Dat zorgde voor ergernis bij de onderzoekscommissie. 

KPMG, dat eerder onderzoek deed naar de gang van zaken bij Wirecard, stelde tegenover de parlementsleden dat EY niet kon bevestigen dat bij bepaalde controlewerkzaamheden afgesproken procedures waren gevolgd. Volgens KPMG ontbrak de benodigde rekeninginformatie en bankdocumenten over Wirecard-rekeningen waarop enorme sommen geld zouden moeten staan. "Over 2016 tot 2018 was er gewoon niets", aldus Alexander Geschonneck, forensisch accountant van KPMG.

Wirecard-zaak

In juni 2020 maakte Wirecard bekend dat bijna twee miljard euro aan banktegoeden die op de balans stond kwijt was en niet veel later dat die vermiste tegoeden mogelijk nooit hebben bestaan. Het bedrijf trok daarop zijn financiële publicaties van de afgelopen jaren in en vroeg eind juni uitstel van betaling aan. Oud-topman Markus Braun zit in hechtenis maar beroept zich tegenover de onderzoekscommissie op zijn zwijgrecht. Voormalig coo Jan Marsalek is nog steeds voortvluchtig.

De Duitse toezichthouder BaFin en accountant EY liggen onder vuur vanwege de affaire. In september betuigde EY in een brief aan klanten spijt dat het de fraude bij de omgevallen betalingsverwerker niet eerder had ontdekt. Die maand bleek ook dat een EY-medewerker al in 2016 had gewaarschuwd voor mogelijke fraude bij Wirecard, maar dat diens signalen niet werden opgepakt. Ook de Financial Times maakt al enkele jaren melding van misstanden bij Wirecard. EY controleerde de boeken van het betaalbedrijf sinds 2009.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.