Kritiek op Belastingdienst werd Hoekstra niet in dank afgenomen
De manier waarop informatie naar boven komt bij de Belastingdienst is nog steeds niet op orde, aldus minister van Financiën Wopke Hoekstra. Tijdens de verhoren over de toeslagenaffaire schetste hij hoe slecht de politieke top op Financiën werd bijgepraat over problemen bij de fiscus.
Volgens Hoekstra was binnen de Belastingdienst "evident onvoldoende gevoel voor urgentie, politieke relevantie en het belang van dit onderwerp". Hij ergerde zich regelmatig aan de houding van ambtenaren van zijn ministerie en bij de Belastingdienst in het bijzonder. Er werd te ontspannen en te verdedigend gereageerd op schandalen die aan het licht kwamen. Van veel politieke onderwerpen leken veel ambtenaren het belang en de urgentie niet in te zien, stelde Hoekstra tegenover de onderzoekscommissie.
Zijn kritiek op de Belastingdienst werd hem niet altijd in dank afgenomen. Hij kreeg vaak berichten dat ambtenaren het vervelend vonden dat hij over "hardnekkige problemen" sprak. Naarmate steeds meer duidelijk werd over de toeslagenaffaire, bleef de Belastingdienst te defensief, tot ergernis van de bewindsman.
Weggestopt
De problemen speelden niet alleen rondom de toeslagenaffaire. Hoekstra werd naar eigen zeggen bijvoorbeeld ook te laat geïnformeerd over problemen met de erf- en schenkbelasting. Volgens de minister werden explosieve aspecten van bepaalde zaken ook wel eens diep in een memo "weggestopt", in plaats van dat ze helder en prominent gepresenteerd werden.
Voormalig staatssecretaris Menno Snel gaf eerder tijdens de verhoren aan dat ambtenaren hem of de minister pas over een probleem wilden vertellen als ze er een goed advies over konden uitbrengen en een oplossing konden aandragen. Dat betekende dat prangende onderwerpen soms lang bleven liggen.
De Parlementaire Ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag sprak op de laatste dag van de openbare verhoren zowel met minister Hoekstra als met premier Rutte. Op 17 december 2020 biedt de commissie haar verslag met bevindingen aan de Tweede Kamer aan.
Bron: ANP
Gerelateerd

Aangifte tegen vijf (oud-)bewindslieden in toeslagenaffaire
Advocaat Vasco Groeneveld heeft dinsdag namens twintig gedupeerden in de kindertoeslagaffaire aangifte gedaan tegen vijf (oud-)bewindslieden, onder wie de ministers...

OM: geen strafrechtelijk onderzoek naar Belastingdienst
Het Openbaar Ministerie gaat geen strafrechtelijk onderzoek instellen naar de Belastingdienst en zijn ambtenaren in verband met de kinderopvangtoeslagaffaire.

FIOD-directeur Van der Vlist vertrokken om toeslagenaffaire
Algemeen directeur Hans van der Vlist van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst FIOD is opgestapt vanwege de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst.

Financiën doet aangifte om mogelijke misdrijven toeslagenaffaire
Het ministerie van Financiën heeft dinsdag aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie (OM) wegens mogelijke misdrijven waaronder 'beroepsmatige discriminatie' in...

Belastingdienst moest kosten fraudebestrijding terugverdienen
De Belastingdienst kreeg jarenlang een vast bedrag van 25 miljoen euro van de ministeries van Sociale Zaken en Binnenlandse Zaken voor de bestrijding van fraude...