Nieuws

SAC lanceert Handleiding Subsidiecontroles

De Subsidy Audits Community (SAC) heeft de Handleiding Subsidiecontroles uitgebracht. Met de handleiding wil de SAC de discussies tussen subsidieverstrekkers, subsidieontvangers en accountants stroomlijnen.

Door inzicht te geven in de werkwijze van de accountant en de in acht te nemen standaarden, levert de Subsidy Audits Community (SAC) een bijdrage aan de verdere uniformering van subsidiecontroles en daarbij te hanteren normenkaders.

De handleiding  verkleint de verwachtingskloof over de werkzaamheden van de accountant, zo stelt de SAC. Juist in een tijd waarin coronagerelateerde subsidieprotocollen overal opduiken, is de behoefte aan afstemming, uniformering en synchronisering groter dan ooit. De stelling dat een subsidieverstrekker al bij het schrijven van een regeling moet nadenken over nut en noodzaak van de inschakeling van een accountant is dan ook zeer actueel, aldus de SAC. 

Handleiding

De Handleiding vormt in de praktijk een aanvulling op de Schrijfwijzer Accountantsprotocollen 2017 van de NBA-werkgroep Controleprotocollen (COPRO). Naast de bespreking van algemene uitgangspunten gaat het document in op de controle van subsidievoorwaarden, in het bijzonder de controle van personele en materiële kosten. Ook legt de handleiding enkele discussiethema’s neer, waaronder over materialiteit, rechtmatigheid en doelmatigheid. Doel van de SAC is om deze discussiethema's begin 2021 tijdens een of meer rondetafel bijeenkomsten te bespreken met belanghebbende partijen.

SAC

De SAC werd eerder opgericht door subsidiespecialisten van vier grote accountantskantoren. Binnen deze NBA-community is inmiddels een groot aantal kantoren actief. Via de werkgroep Controleprotocollen (COPRO) heeft de SAC ook aansluiting met de Blauwe Brigade uit de NBA Vernieuwingsagenda.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.