Nieuws

Handleiding helpt bij dialoog tussen subsidieverstrekkers, subsidieontvangers en accountants

De Subsidy Audits Community (SAC) heeft een nieuwe versie uitgebracht van de Handleiding Subsidiecontrole. Mede door de coronapandemie hebben in de afgelopen twee jaar veel nieuwe subsidieregelingen het licht gezien.

De eerste versie van de handleiding, die verscheen in 2020, werd positief ontvangen door subsidieverstrekkers, subsidieontvangers en accountants. Sindsdien heeft de SAC suggesties gekregen vanuit diverse stakeholders ter verbetering en uitbreiding van de handleiding.

Veel nieuwe regelingen

Tijdens de coronaperiode en daarna zijn veel nieuwe nieuwe subsidieregelingen gepubliceerd waarbij accountants betrokken zijn; zowel bij de opzet van bijbehorende protocollen als de controle van projectverantwoordingen. De ervaringen die daarbij zijn opgedaan, zijn ook verwerkt in de handleiding.

Met de nieuwe handleiding wil de SAC de dialoog tussen subsidieverstrekkers, subsidieontvangers en accountants verder stroomlijnen. Naast algemene uitgangspunten gaat de handleiding in op de controle van subsidievoorwaarden, in het bijzonder van personele en materiële kosten. Ook behandelt de publicatie discussiethema’s zoals materialiteit, rechtmatigheid en doelmatigheid.

Aanvulling op schrijfwijzer

De Handleiding vormt in de praktijk een aanvulling op de Schrijfwijzer Accountantsprotocollen 2017 van de NBA-werkgroep Controleprotocollen (COPRO). Door inzicht te geven in de werkwijze van de accountant en de in acht te nemen standaarden levert de SAC een bijdrage aan de verdere uniformering van subsidiecontroles en de daarbij te hanteren normenkaders, aldus de community.

De SAC werd eerder opgericht door subsidiespecialisten van vier grote accountantskantoren. Binnen de community is inmiddels een groot aantal kantoren actief.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.