Aantal faillissementen wat gestegen, maar nog altijd zeer laag
Het aantal faillissementen is in november iets gestegen ten opzichte van een maand eerder. Het aantal uitgesproken faillissementen was met 176 stuks vijf hoger dan in oktober, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Desondanks bleef het aantal bankroete bedrijven relatief laag.
De meeste failliete bedrijven waren afgelopen maand actief in de financiële dienstverlening, gevolgd door specialistische zakelijke dienstverlening en handel. Relatief gezien werd de sector vervoer en opslag het zwaarst getroffen.
Het aantal faillissementen, dat door het CBS gecorrigeerd wordt voor het aantal zittingsdagen waarop rechters die faillissementen uitspreken, ligt al een aantal jaren tussen de 250 en 300 per maand, een enkele uitschieter naar boven of beneden daargelaten. Sinds juli is het aantal bedrijven dat bankroet wordt verklaard daar onder gezakt, sinds augustus ligt het aantal zelfs steevast onder de 200.
Steunmaatregelen
De coronasteunpakketten van de overheid lijken daar een grote rol in te spelen. Bedrijven kunnen met die steun langer overeind blijven. Ook zijn schuldeisers zoals banken of verhuurders vanwege de coronacrisis mogelijk eerder geneigd een regeling te treffen.
Economen waarschuwen voor een mogelijke golf aan faillissementen in 2021 omdat ‘zombiebedrijven’ door de steunmaatregelen nu kunstmatig in leven worden gehouden. Zo sprak econoom en FD-columnist Mathijs Bouman tijdens het Springlevend-webinar over het mkb van “de echte deep depression van deze generatie”.
Bron: ANP/Accountant
Gerelateerd

Deloitte: 'Corona kost de grootste Europese voetbalclubs 2 miljard euro'
De twintig grootste Europese voetbalclubs lopen zo'n 2 miljard euro mis vanwege de coronapandemie.

Uitzendbranche heeft flink te lijden onder de coronacrisis
De uitzendbranche heeft stevig te lijden onder de coronacrisis. Volgens de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) is het totaal aantal uitzenduren vorig jaar met...

EY: 'Culturele en creatieve economie krijgt harde klappen'
De culturele en creatieve economie ziet de omzet in totaal met 31 procent dalen, van 643 miljard euro naar 444 miljard.

Verkoop bedrijfswagens EU viel bijna vijfde lager uit in 2020
De verkoop van nieuwe bedrijfswagens in de Europese Unie is afgelopen jaar bijna een vijfde lager uitgevallen dan een jaar eerder. Volgens de Europese autobrancheorganisatie...

Keijzer roept vastgoedbedrijven op meer te doen voor winkeliers
Vastgoedbedrijven kunnen meer doen om hun verhuurders, zoals winkeliers, te helpen in de moeilijke coronatijd. Er gebeurt al veel maar het gaat soms nog niet goed,...