Springlevend

Webinar mkb: Moeilijke jaren komen nog voor de mkb-accountant

Het midden- en kleinbedrijf krijgt te maken met problematische schulden, faillissementen, bedrijfssluitingen en werkloosheid. Voor accountants wacht de zware taak om ondernemers hierin te begeleiden en moeilijke boodschappen te brengen.

Henk Vlaming

Dat kwam naar voren op het Springlevend-webinar 'MKB: Balanceren & Laveren', dat op 11 november werd gehouden ter viering van 125-jarig bestaan van het accountantsberoep. Zes deskundigen, zowel accountants als vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, gingen in op de toekomstverwachting voor het midden- en kleinbedrijf, en vooral de rol daarin van accountants.

Logo 'Springlevend', 125 jaar accountantsberoep

Op het eerste gezicht is er nog weinig aan de hand met bedrijven, want het aantal faillissementen is uitzonderlijk laag, zeker voor een crisis, zo stelde econoom en FD-columnist Mathijs Bouman. In werkelijkheid zijn er veel ondernemers die de huidige coronacrisis niet zullen overleven. Dit is de echte deep depression van deze generatie, zei hij. Met name uitstel van belastingen en leningen zorgen voor hoge schulden bij tal van ondernemers. De vrees is dat velen niet in staat zijn om deze schulden af te lossen en hun bedrijf voort te zetten.

Relatie op scherp

De coronacrisis stelt de relatie tussen accountant en ondernemer op scherp, aldus Steef Visser (voorzitter Commissie MKB van de NBA en ceo/partner van Visser & Visser) bij de start van het webinar. De vertrouwensband tussen beiden is vaak sterk en persoonlijk. Maar nu wordt er meer gevraagd van accountants dan het verzorgen van de aangifte of het samenstellen van de jaarrekening. De accountant is nu degene die de ondernemer de spiegel moet voorhouden over de levensvatbaarheid van de onderneming. "Soms zitten klanten aan tafel te huilen omdat ze het ook niet meer weten."

Daarnaast gaat er veel werk zitten in het controleren van toegekende NOW-steun, kosten die bedrijven moeten opbrengen ook als ze worstelen om te overleven. Vanuit de deelnemers aan het webinar kwam de suggestie om de controles van het eerste NOW-steunpakket te schrappen. Maar dat blijkt geen optie. Miljarden euro's aan steun zonder rekenschap achteraf van de ontvangers is een te groot offer van de samenleving, die deze steun opbrengt.

Webinar

Het webinar is het tweede evenement in een serie online jubileumactiviteiten, met als thema 'Springlevend'. Ruim elfhonderd belangstellenden hadden zich aangemeld voor het webinar, onder leiding van Simone van Trier. Naast Mathijs Bouman en Steef Visser waren de sprekers Anja Bast (directeur vaktechniek Flynth), Denyse Davelaar (director assurance & extern accountant CROP), Peter Niesink (algemeen directeur BOVAG) en Marcel Evers (manager Beleid en Onderzoek van INRetail).

MKB Nederland-voorzitter Jacco Vonhof benadrukte via een videoboodschap ook de rol van accountants richting ondernemers die, in deze crisistijd, nadenken over het beƫindigen van hun activiteiten.

Terugkijken van het webinar kan via de NBA-website. Meer informatie over het complete jubileumprogramma is te vinden via nba.nl/springlevend.

Webinar 'MKB: Balanceren & Laveren'

Henk Vlaming is journalist.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.