Nieuws

Omzet verhogen belangrijkste bedrijfsdoel voor mkb-ondernemers

Het verhogen van de omzet is voor mkb-ondernemers in Nederland het belangrijkste bedrijfsdoel in 2024. Op de tweede plaats staat het vinden en behouden van medewerkers, gevolgd door efficiënter werken.

Meer dan de helft van de ondervraagde mkb-ondernemers (53 procent) geeft aan momenteel een personeelstekort te hebben. Dat zorgt voor stress en drukte op de werkvloer; 44 procent stelt hiermee te maken te hebben. Dat blijkt uit het Exact MKB Barometer onderzoek, dat recent is uitgevoerd onder zowel mkb-ondernemers als accountants in Nederland.

Bij 26 procent van de ondernemers zorgt het tekort voor stagnerende groei van de organisatie. Ruim één op de tien mkb-ondernemers neemt minder werk aan, door een tekort aan personeel. "De uitkomsten van het onderzoek bevestigen het beeld dat de arbeidsmarkt nog altijd gekenmerkt wordt door krapte en dat veel ondernemers meer werk moeten verzetten met minder mensen", stelt Kuno Klumpers van Exact.  ​

Digitalisering ​

Bijna zeventig procent van de mkb'ers gelooft dat automatisering kan helpen om bedrijfsdoelen te behalen. Uit het onderzoek blijkt dat digitalisering van het bedrijf bij 77 procent van de mkb'ers prioriteit heeft. Ruim driekwart van de ondernemers geeft aan dat er ook budget beschikbaar is voor digitaliseringsprojecten.

Veel mkb'ers kijken ook naar de mogelijkheden die Artificial Intelligence (AI) biedt. Zo heeft 29 procent AI al geïmplementeerd en verkent 43 procent de mogelijkheden van AI. Maar 28 procent van de ondernemers heeft helemaal geen plannen om AI te implementeren.  ​

Betaalgedrag ​

Net als in voorgaande jaren werden mkb'ers ook dit jaar gevraagd naar hun boekhouding. Klanten tijdig laten betalen staat daarbij, net als in 2021 en 2023, op de eerste plaats.

Uit het onderzoek blijkt dat 29 procent van de totale waarde aan facturen te laat betaald wordt en vier procent zelfs helemaal nooit. Bijna een kwart van de ondernemers (23 procent) loopt daardoor jaarlijks 20.000 euro of meer mis. Bij vier procent gaat het om een bedrag hoger dan 100.000 euro. ​

Duurzaamheid​

Tot slot werden ondernemers gevraagd naar hun mening over duurzaamheid en verantwoord ondernemen. Voor slechts 15 procent van de mkb'ers is dat dit jaar de belangrijkste bedrijfsdoelstelling.

"Niet verrassend", aldus Klumpers van Exact. "Wat we wel verrassend vinden, is dat 26 procent van de mkb'ers al extern rapporteert op het gebied van duurzaamheidsprestaties en nog eens 26 procent heeft het op de planning staan".

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.