Zzp'ers hebben minder vertrouwen in kabinet dan mkb-ondernemers
Zzp'ers hebben duidelijk minder vertrouwen in het huidige kabinet dan mkb-ondernemers. Bijna de helft (47 procent) van de zzp'ers heeft (zeer) weinig vertrouwen in het kabinet, tegenover 37 procent van de mkb-ondernemers.
Een en ander blijkt uit aanvullend onderzoek van Interpolis onder vierhonderd Nederlandse ondernemers, naar aanleiding van de presentatie van de Miljoenennota en bedoeld als verdieping van de eigen BedrijvenMonitor van de verzekeraar.
In het algemeen hebben ondernemers weinig vertrouwen in het kabinet, met name wanneer het gaat om het verlagen van regeldruk voor ondernemers en het realiseren van economische stabiliteit.
Slechts één op de vijf ondernemers vindt dat het kabinet met de aangekondigde plannen haar beloftes nakomt. Dertig procent van de zzp'ers ziet de toekomst van het eigen bedrijf zonnig tegemoet, tegen 43 procent van de mkb-ondernemers.
Regeldruk
Maar één op de vijf ondernemers (22 procent) is van mening dat het gepresenteerde kabinetsbeleid perspectief biedt voor het verlagen van regeldruk voor ondernemers. Dat staat in schril contrast met het belang dat ondernemers toekennen aan dit onderwerp, zo bleek eerder uit de BedrijvenMonitor. Daarin pleit ruim zestig procent van de ondernemers voor minder regeldruk.
Ook hebben ondernemers vooral last van frequente wijzigingen in regelgeving, met name rond privacy (AVG), schijnzelfstandigheid en milieuwetgeving. Dit verhoogt de administratieve lasten en maakt het moeilijker om aan de regels te voldoen. Actueel thema is nu bijvoorbeeld het weer gaan handhaven op schijnzelfstandigheid van zzp'ers door de Belastingdienst, in het kader van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA).
Koopkracht
Ook wijzen Nederlandse ondernemers op het belang van het op niveau houden van de koopkracht. De inflatie en recessie zorgen voor stijgende kosten en een verminderde koopkracht bij consumenten, wat leidt tot minder omzet en winst voor bedrijven.
22 procent van de ondernemers vindt daarom het op peil houden van de koopkracht een belangrijke pijler voor het kabinet. Verder maken ondernemers zich vooral zorgen over de thema's zorg, woningmarkt en immigratie.
Bron: Interpolis
Gerelateerd
Voorwaarden voor bedrijfsovername wat versoepeld
In vergelijking met vorig jaar zijn de voorwaarden rondom bedrijfsovernames gedeeltelijk versoepeld. Verkopende ondernemers weten steeds vaker een uitgestelde betaling...
Het einde van zzp'ers in de accountancy?
Heeft het straks nog zin om te starten als zzp'er, ook in de accountancy? Marjan Heemskerk denkt van wel.
Mkb heeft te weinig oog voor eigen cyberveiligheid
Een derde van de kleine bedrijven onderneemt geen enkele actie om veilig online te zijn. Een nieuwe richtlijn voor de versterking van de digitale en economische...
Regeerprogramma kabinet-Schoof wil minder regeldruk voor ondernemers
Het kabinet-Schoof heeft het hoofdlijnenakkoord uitgewerkt in een regeerprogramma, met de plannen voor de komende kabinetsperiode. Het is een uitwerking van het...
Bijna helft van zzp'ers combineert werk en vakantie
41 procent van de zzp'ers koos dit jaar voor een zogenoemde 'workation', het combineren van vakantie en werk. De workation is het populairst onder startende zzp'ers:...