Nieuws

Onderzoek: winst van kleinere mkb-bedrijven blijft achter

Kleine mkb-bedrijven kunnen steeds minder investeren omdat hun winst achterblijft bij die van grote mkb-bedrijven. Een groot deel van de kleinste bedrijven ging er het afgelopen jaar zelfs stevig op achteruit, blijkt uit onderzoek van de SRA. Dat verzwakt de innovatiekracht van de Nederlandse economie.

Meer dan de helft van de kleine mkb-bedrijven (met twee tot tien werknemers en een jaaromzet tot € 1 mln) boekte voor het derde jaar op rij minder winst, zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de SRA.

De organisatie van accountantskantoren onderzocht de jaarrekeningen van ruim negenduizend mkb-bedrijven, met een gezamenlijke omzet van € 19 miljard. 

Microbedrijven

Uit het onderzoek van de SRA blijkt dat 54 procent van de microbedrijven in 2023 minder winst boekte dan een jaar eerder. Bij bijna 40 procent ging het om een winstdaling van 50 procent of meer. De SRA is daarover bezorgd.

Microbedrijven zijn bedrijven met twee tot tien medewerkers en een jaaromzet tot € 1 miljoen. Samen met andere mkb-bedrijven (tot 250 medewerkers) zijn zij goed voor bijna driekwart van de werkgelegenheid en bijna twee derde van de toegevoegde waarde van de economie; 99 procent van alle ondernemingen in ons land is mkb.

Trend baart zorgen

"Dit is een trend die zorgen baart", concludeert de SRA. "Het lijkt erop dat het microbedrijf als aanjager van innovatie verstoken raakt van brandstof."

De microbedrijven, samen goed voor 83 procent van alle bedrijven met personeel in Nederland, zijn volgens de organisatie dankzij hun wendbaarheid vaak innovatief. Als de groei en innovatiekracht bij deze kleine bedrijven stokken, heeft dat volgens de SRA consequenties voor de economie en slagkracht van Nederland.

De omzetgroei bedroeg voor het mkb als geheel 3,6 procent in vergelijking met een jaar eerder. Die groei steekt mager af bij eerdere jaren, aldus de SRA. Bovendien blijft de groei van de omzet achter bij de inflatie, die het CBS voor 2023 heeft berekend op 3,8 procent.

Winstgroei

De winstgroei is in het mkb, door forse besparingen op inkoopkosten, toch nog uitgekomen op ruim 9 procent. Maar als uitschieters door corona worden weggelaten, dan is sprake van een heel bescheiden groei ten opzichte van de meeste andere jaren in het SRA-BiZ-onderzoek.

Ook nemen de verschillen tussen bedrijven en de fluctuaties in de winsten de laatste jaren toe. Zo zag vorig jaar ook ruim de helft van de ondernemers in het mkb als geheel de winst afnemen. Bij ruim een derde ging het om een krimp van 50 procent of meer.

SRA-onderzoek 'Branches in Zicht 2024

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.