Nieuws

EY: Duitse toezichthouder te snel met conclusies

EY heeft uitgehaald naar de Duitse toezichthouder Apas, vanwege het vroegtijdig melden van mogelijk juridisch strafbaar handelen door de accountant bij betaaldienstverlener Wirecard.

Apas, de Duitse toezichthouder op de controlepraktijk, informeerde de Duitse justitie eind september dit jaar over mogelijk crimineel handelen van drie EY-medewerkers bij de audit van Wirecard in 2017.

EY beschuldigt Apas nu ervan te snel zulke conclusies te trekken. "Naar onze mening hebben we tot nu toe niet voldoende ruimte gekregen om in deze zaak te worden gehoord", aldus EY Duitsland in een verklaring, waar The Financial Times over bericht.

EY stelt dat het op 17 september een document van 316 pagina's en meer dan drieduizend pagina's "ondersteunend papierwerk" heeft ingediend bij Apas, als antwoord op een reeks detailvragen die in juni aan de accountant zijn gesteld.

Zes dagen

Volgens EY heeft de toezichthouder, die slechts zes werkdagen later een brief stuurde aan de officieren van justitie, onmogelijk in die korte periode gedegen kennis kunnen nemen van de argumenten van de accountant. Apas wilde tegenover de FT nog niet reageren.

De Duitse EY-organisatie verwierp al eerder het vermoeden van Apas over mogelijk crimineel handelen en stelde dat de betrokken accountants "professioneel en te goeder trouw" hun controlewerk hadden verricht.

Tegenover de Duitse parlementaire onderzoekscommissie beriep EY zich echter op de geheimhoudingsplicht, hoewel het huidige management van Wirecard de accountant toestemming gaf om tekst en uitleg te geven. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.