Nieuws

Nederlander Elderson treedt toe tot bestuur ECB

Frank Elderson begint dinsdag aan zijn nieuwe functie als bestuurder van de Europese Centrale Bank (ECB). Het is voor het eerst sinds Wim Duisenberg in 2003 opstapte als eerste voorzitter van de ECB dat een Nederlander in de directie komt. Die is verantwoordelijk voor het beleid van de bank.

Het ECB-bestuur bestaat uit een zeskoppige directie van, inclusief voorzitter Christine Lagarde, twee vrouwen. Daarnaast hebben de negentien centralebankpresidenten van de eurolanden, allemaal mannen, zitting in het bestuur. Elderson zei eerder zich als directielid sterk te zullen inzetten voor een betere man-vrouwverhouding bij de bank in Frankfurt. In zijn afscheidsinterview als bestuurder bij De Nederlandsche Bank (DNB) pleit Elderson voor een deltaplan tegen witwassen.

Elderson werkt sinds 1999 bij DNB. De jurist is sinds 1 juli 2011 als een van de directeuren onder meer verantwoordelijk voor het toezicht op banken en voor juridische zaken. Minister Wopke Hoekstra droeg hem begin september voor in de Eurogroep, de ministers van Financiën van de eurolanden. Nadat de Eurogroep instemde met zijn kandidatuur volgden ook het Europees Parlement en de ECB zelf. De benoeming door de EU-leiders was dan ook een formaliteit. Met de komst van Elderson zal volgens kenners de "Duits-Nederlandse opvatting van monetaire stabiliteit" beter vertegenwoordigd zijn bij de ECB.

Bron: ANP/Accountant

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.