Nieuws

Pheijffer: 'Lakeman doet wat een goed accountant zou behoren te doen'

Pieter Lakeman (78) won onlangs een belangrijke zaak tegen oud ING-topman Ralph Hamers, waardoor Hamers persoonlijk kan worden vervolgd voor zijn rol in de ING-witwasaffaire. Volgens hoogleraar accountancy Marcel Pheijffer doet Lakeman wat een goede accountant zou behoren te doen.

Dat zegt Pheijffer in een profiel over Lakeman van het Financieele Dagblad. De overwinning in de zaak tegen Hamers wordt door de vaste raadsman van Lakeman bestempeld als de "klap op de vuurpijl" in het carrière van Lakeman. Pheijffer sluit zich daarbij aan.

Lakeman richt in 1976 Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (Sobi) op, waarmee hij bestuurders van grote ondernemingen bij aandeelhoudersvergaderingen regelmatig kritische vragen stelt, wat destijds nog niemand deed. Vele rechtszaken volgen, waaronder veel zaken tegen accountants.

Bij het grote publiek is Lakeman vooral bekend van zijn strijd tegen DSB. Zijn oproep tot een bankrun in 2009, omdat hij meende dat gedupeerde klanten van DSB meer baat hebben bij een faillissement, komt hem op veel kritiek te staan, hoewel het de DSB-curatoren later lukt om veel schuldeisers terug te betalen. "Kritiek glijdt van hem af als water van een eend", aldus Pheijffer in het FD.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.