Nieuws

'Topman Goldman Sachs weigert betaling 1MDB-schandaal'

Gary Cohn, voormalig topman bij zakenbank Goldman Sachs, weigert mee te betalen aan de miljardenboete die de bank moet betalen vanwege zijn rol in het omkoopschandaal rond het Maleisische staatsfonds 1MDB.

Dat meldt persbureau Bloomberg. Eind oktober maakte de bank bekend in totaal 174 miljoen dollar aan bonussen en salaris terug te vorderen van de topbestuurders van de bank, om zo een goed gebaar te maken en de reputatie van de bank nog enigszins te redden. Alle bestuurders hebben betaald, behalve Cohn. Cohn zegt in een reactie tegen Bloomberg alleen dat hij "zeer constructieve gesprekken" voert met de zakenbank.

Goldman Sachs sloot eerder grote deals voor het Maleisische staatsfonds, dat de spil is in een groot schandaal in Maleisië. De voormalige premier van het land, Najib Razak, zou via het fonds grote sommen geld hebben laten wegsluizen. De Maleisische regering richtte 1MDB in 2009 op als investeringsfonds voor economische ontwikkeling. De Amerikaanse Justitie schat dat er miljarden dollars uit het fonds zijn verdwenen.

De affaire komt de bank duur te staan. In eigen land heeft Goldman Sachs de zaak met Justitie geschikt voor meer dan 2,3 miljard dollar. Het gaat om de hoogste boete ooit voor een overtreding van de zogeheten Foreign Corrupt Practices Act. Naast de boete moet Goldman Sachs ook nog meer dan een half miljard dollar aan in Maleisië behaalde winsten terugbetalen.

Goldman Sachs sloot vanwege zijn rol in het schandaal eerder al een schikking met Maleisië ter waarde van 3,9 miljard dollar. Ook in andere landen moeten de Amerikanen flink in de buidel tasten. Britse autoriteiten deelden bijvoorbeeld een boete uit van omgerekend 126 miljoen dollar en in Singapore is een geldstraf van 122 miljoen dollar opgelegd. In Hongkong moet Goldman Sachs 350 miljoen dollar neertellen, omdat de bank steken heeft laten vallen op het gebied van onder meer toezicht, voldoen aan de regelgeving en antiwitwasmaatregelen.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.