Nieuws

'Miljardenregeling Goldman met Justitie VS om 1MDB-schandaal'

De Amerikaanse bank Goldman Sachs betaalt naar verluidt twee miljard dollar aan Justitie in de Verenigde Staten om het fraudeschandaal rond het Maleisische staatsfonds 1MDB af te kopen.

De schikking kan al deze week bekendgemaakt worden, meldden bronnen aan persbureau Bloomberg.

Goldman sloot eerder grote deals voor het Maleisische staatsfonds, dat de spil is in een groot schandaal in Maleisië. De voormalige premier van het land, Najib Razak, zou via het fonds grote sommen geld hebben laten wegsluizen. De Maleisische regering richtte 1MDB in 2009 op als investeringsfonds voor economische ontwikkeling. Het ministerie van Justitie in de Verenigde Staten schat dat er miljarden dollars uit het fonds zijn verdwenen.

Het akkoord in de VS maakt deel uit van een internationale regeling. Door de betaling wordt verdere strafvervolging vermeden. Het bedrag van twee miljard dollar zou ook goeddeels in lijn zijn met de ramingen van kenners.

Goldman trof eerder al een schikking in Maleisië. In ruil voor dat bedrag laat het Aziatische land alle aanklachten tegen de Amerikaanse bank vallen. Alle regelingen bij elkaar is Goldman al zo'n vijf miljard dollar kwijt aan de kwestie. Ook autoriteiten in Singapore buigen zich nog over een regeling.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.