Nieuws

'Goldman Sachs en Maleisië treffen miljardenschikking om fraudezaak'

Goldman Sachs heeft een schikking getroffen van 3,9 miljard dollar met Maleisië in een grootschalige fraudezaak rondom het Maleisische staatsfonds 1MDB.

Dat meldt Bloomberg op basis van ingewijden. Goldman Sachs was nauw betrokken bij het staatsfonds, dat centraal staat in een omvangrijk schandaal rondom onder meer de voormalige premier van het land, Najib Razak.

Het investeringsfonds 1MDB werd in 2009 opgericht om de economische ontwikkeling in Maleisië te stimuleren. Het ministerie van Justitie in de Verenigde Staten schat dat er miljarden dollars uit het fonds zijn verdwenen. Voormalig premier Najib Razak werd in 2015 beschuldigd van het wegsluizen van bijna 700 miljoen dollar uit het staatsfonds. Verder ontbreekt er ruim 4,5 miljard dollar uit het fonds. Er lopen in meerdere landen onderzoeken naar 1MDB. Die onderzoeken hebben geleid tot verschillende arrestaties en de inbeslagname van vele miljoenen aan bezittingen en rekeningen verspreid over de wereld.

Ook de Amerikaanse autoriteiten zijn in onderhandeling met Goldman Sachs over een schikking. Het is niet bekend in hoeverre de schikking met Maleisië invloed heeft op die onderhandelingen.

Accountants

In 2018 kondigde het Malaysian Institute of Accountants (MIA) ook een onderzoek aan naar de betrokkenheid van Deloitte en KPMG bij het 1MDB-schandaal. MIA onderzoekt of de accountantskantoren in overtreding waren toen zij de cijfers van het Maleisische staatsfonds 1MDB goedkeurden tussen 2009 en 2014. In 2019 trok KPMG de controles van 2010 en 2012 in omdat die niet betrouwbaar bleken nadat KPMG informatie ontving die het staatsfonds zou hebben achtergehouden. KPMG werd in 2013 aan de kant gezet door 1MDB, volgens eigen zeggen omdat het te kritische vragen had gesteld over een bepaalde investering. EY werd om dezelfde reden in 2010 ontslagen.

Deloitte heeft de jaarcijfers over 2013 en 2014 goedgekeurd, maar bedankte in 2016 voor de opdracht. Kort daarna kondigde Deloitte aan dat het informatie had ontvangen die invloed gehad zou kunnen hebben op de controle over 2013 en 2014, waardoor ook die cijfers volgens Deloitte niet langer betrouwbaar zijn.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.