Nieuws

Maleisische beroepsorganisatie onderzoekt Deloitte en KPMG inzake 1MDB

Het Malaysian Institute of Accountants (MIA) is een onderzoek begonnen naar de betrokkenheid van Deloitte en KPMG bij het 1MDB-schandaal.

MIA onderzoekt of de accountantskantoren in overtreding waren toen zij de cijfers van het Maleisische staatsfonds 1MDB goedkeurden tussen 2009 en 2014. Eerder dit jaar trok KPMG de controles van 2010 en 2012 in omdat die niet betrouwbaar bleken nadat KPMG informatie ontving die het staatsfonds zou hebben achtergehouden. KPMG werd in 2013 aan de kant gezet door 1MDB, volgens eigen zeggen omdat het te kritische vragen had gesteld over een bepaalde investering. EY werd om dezelfde reden in 2010 ontslagen.

Deloitte heeft de jaarcijfers over 2013 en 2014 goedgekeurd, maar bedankte in 2016 voor de opdracht. Kort daarna kondigde Deloitte aan dat het informatie had ontvangen die invloed gehad zou kunnen hebben op de controle over 2013 en 2014, waardoor ook die cijfers volgens Deloitte niet langer betrouwbaar zijn.

Staatsfonds

Voormalig premier Najib Razak werd in 2015 beschuldigd van het wegsluizen van bijna 700 miljoen dollar uit het staatsfonds. Verder ontbreekt er ruim 4,5 miljard dollar uit het fonds. Razak, die kort geleden de verkiezingen heeft verloren van Mahathir Mohamad, werd begin juli gearresteerd, kort nadat Mohamad het onderzoek naar het verdwenen geld heropende.

Er lopen in meerdere landen onderzoeken naar 1MDB. Die onderzoeken hebben geleid tot verschillende arrestaties en de inbeslagname van vele miljoenen aan bezittingen en rekeningen verspreid over de wereld.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.