Nieuws

AFM legt Esperite boete op voor te late publicatie jaarcijfers

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) legt biotechbedrijf Esperite NV, genoteerd aan Euronext Amsterdam, een bestuurlijke boete op van ruim drie ton. Esperite krijgt de boete omdat het bedrijf haar cijfers over 2017 en 2018 niet tijdig heeft gepubliceerd. Het beursfonds stelt geen accountant te kunnen vinden.

Esperite had haar jaarcijfers over 2017 uiterlijk 30 april 2018 moeten publiceren, maar deed dat pas bijna zeven maanden later. Over de eerste helft van 2018 had Esperite uiterlijk 30 september 2018 cijfers moeten publiceren, maar deed dat bijna negen maanden te laat.

Over heel 2018 heeft het biotechbedrijf tot op heden nog geen cijfers gepubliceerd, dat moest uiterlijk op 30 april 2019 gebeuren. Beleggers kunnen zich hierdoor geen oordeel vormen over de financiële positie en prestaties van Esperite, zo benadrukt de AFM.

Boete

De boete voor Esperite bedraagt 312.500 euro en wordt opgelegd voor de periode tot 16 september 2019, de datum waarop de AFM haar onderzoeksrapport over een en ander vaststelde. De toezichthouder vindt de boete passend. Bij de vaststelling van de hoogte van de boete heeft de AFM rekening gehouden met de ernst van de overtredingen en de mate van verwijtbaarheid, waardoor het basisbedrag werd verhoogd met 25 procent. Voor overtredingen geldt een basisbedrag van vijf miljoen euro. Op basis van zeer beperkte draagkracht is de boete verlaagd tot 312.500 euro.

Esperite werd begin oktober 2019 failliet verklaard, reden waarom de AFM besloot af te zien van een boete. Eind oktober werd het faillissement van het biottechbedrijf echter vernietigd. De AFM draaide haar besluit om geen boete op te leggen daarop terug en gaf Esperite tot medio november 2019 om te reageren. Daar maakte het bedrijf geen gebruik van.

Esperite, dat tien jaar geleden als CryoSave naar de beurs ging, ligt al langer onder vuur. Vorig jaar legde de AFM de topman van het bedrijf een boete van 50.000 euro op, omdat hij zich niet hield aan de informatieplicht rondom zijn eigen aandelen. In 2017 kreeg het bedrijf een waarschuwing wegens het enkele weken te laat publiceren van de jaarcijfers over 2016.

Geen accountant

Als controlerend accountant van Esperite werd EY in 2018 opgevolgd door accon avm. Begin juli 2019 maakte Esperite bekend dat dit kantoor de samenwerking alweer had beëindigd en dat publicatie van het jaarverslag over 2018 daardoor aanmerkelijke vertraging zou oplopen. Accon avm ruilde vorig jaar de oob-vergunning in voor een reguliere AFM-vergunning.

Esperite geeft aan tot op heden geen nieuwe accountant te kunnen vinden. Volgens de NBA lijkt het aantal beursfondsen dat met een vergelijkbaar probleem worstelt wat groter dan in het verleden, stelt de beroepsorganisatie in reactie op vragen van AccountancyVanmorgen. Mogelijk is dat het gevolg van het inleveren van de oob-vergunning door drie accountantsorganisaties. Maar de NBA vindt het te vroeg om te spreken van een structureel probleem. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.