Nieuws

Kabinet wil door coronavirus getroffen bedrijven nog niet helpen

Minister Eric Wiebes (Economische Zaken) overweegt nog niet om bedrijven te helpen die economische schade ondervinden van de uitbraak van het coronavirus. Hij krijgt wel signalen van bedrijven, maar volgens het kabinet valt dat onder het ondernemersrisico.

Onderzoeksbureau Altares Dun & Bradstreet deed onderzoek naar de economische gevolgen van de virusuitbraak en stelt in een rapport dat er bijna duizend Nederlandse bedrijven zijn die hier direct door worden geraakt. Het gaat om bedrijven die bijvoorbeeld filialen of dochterondernemingen hebben in delen van China waar het coronavirus zich verspreidt.

Nederland staat in de top 10 van landen die economisch het meest worden getroffen door het virus. Hoe groot de schade is voor Nederlandse bedrijven is volgens minister Wiebes nog niet duidelijk. "Maar het is niet verwonderlijk dat we daar potentieel het meeste last van hebben. We exporteren en importeren veel, we zijn een handelsland. Dat maakt ons kwetsbaarder voor dit soort dingen."

Andere landen die hoog op de lijst staan zijn onder meer de Verenigde Staten, Japan en Duitsland. Wereldwijd zijn er 49.000 bedrijven buiten China die opereren in de desbetreffende gebieden in het Aziatische land.

Lessen trekken

Minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel beaamt dat dit soort risico's voor ondernemers er "helaas" ook bij horen, maar wil wel lessen trekken uit de klappen die het bedrijfsleven door de virusuitbraak krijgt. "We moeten gaan bedenken hoe we op dit soort momenten veel adequater en effectiever met elkaar kunnen opereren", vindt ze. Volgens Kaag zijn er voor dit soort onverwachte gebeurtenissen "in principe eigenlijk geen mechanismes".

Grote bedrijven denken er volgens minister Kaag al over om over te stappen op nieuwe leveranciers uit andere landen. Maar dat is voor het mkb moeilijker.

Accountantscontrole

Accountants vrezen inmiddels voor problemen bij het afronden van de jaarrekeningcontrole van ondernemingen met belangrijke bedrijfsonderdelen in China, als gevolg van reisbeperkingen. Dat kan resulteren in uitstel van de controleverklaring van de accountant. Ook kunnen in potentie going concernproblemen ontstaan door leveringsproblemen vanuit China.

Bron: ANP/Accountant

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.