Nieuws

Koster: Klimaatverandering ook zaak van accountants

Om de accountantscontrole goed te kunnen doen, moet de accountant ook bij de beoordeling van niet-financiële informatie een volwaardige taak krijgen.

Dat zegt Paul Koster, directeur van beleggersvereniging VEB, in zijn column in De Telegraaf. Koster is het niet eens met de zienswijze van de Commissie Toezicht Accountancysector (CTA), die de rol van de accountant bij de controle van niet-financiële informatie wil beperken tot elementen die "redelijkerwijs voorzienbare financiële gevolgen" kunnen hebben.

De VEB-directeur stelt dat risico's rondom zaken als klimaatverandering, druk op werkgelegenheid als gevolg daarvan, technologische ontwikkelingen en toegenomen maatschappelijke aandacht voor corruptie, vragen om deugdelijke informatie in het bestuursverslag. "De accountant zal hoe dan ook een oordeel moeten hebben over deze informatie, omdat die een prominentere rol zal spelen in zijn afwegingen over de toekomst van de gecontroleerde onderneming", aldus Koster. "De CTA lijkt te negeren dat de geschetste veranderingen zich juist kenmerken door onverwachte en abrupte doorwerking in de financiële resultaten met verstrekkende gevolgen voor de continuïteit van de onderneming. Om zijn controle goed te doen, moet de accountant een volwaardige taak krijgen in die nieuwe categorie niet-financiële informatie."

Volgens Koster ligt er voor het accountantsberoep een "structurele uitdaging" op het gebied van kennis en moet wettelijk bepaald worden dat controleteams permanent versterkt worden met specialisten op specifieke terreinen. "Zonder de structurele uitdagingen slagvaardig, consequent en volwaardig op te pakken is het vertrouwen in de rol van de accountant eindig."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.