Nieuws

Nederland telt relatief weinig kenniswerkers van over de grens

Nederland heeft vergeleken met andere Europese landen relatief weinig internationale kenniswerkers. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaat het in veel andere Europese landen gemiddeld om een groter deel van de beroepsbevolking.

Het betreft hoogopgeleide personen die hier soms al jarenlang wonen, maar in een ander land zijn geboren. Nederland telde van 2016 tot en met 2018 gemiddeld 383 duizend van deze internationale kenniswerkers. Dat is 4,2 procent van de Nederlandse beroepsbevolking.

In onder meer Zwitserland, Ierland, België en Duitsland gaat het relatief om meer mensen. Van de onderzochte Europese landen kende Luxemburg met 26 procent het grootste aandeel kenniswerkers van over de grens.

Op niveau

Overigens doen internationale kenniswerkers in Nederland vaak werk op hun opleidingsniveau, aldus het CBS. Dit is het geval bij twee derde van de mensen. Ze werkten bijvoorbeeld als technicus of als manager. Nederland komt daarmee achter de koplopers Luxemburg en Zwitserland, maar net voor de buurlanden België, Verenigd Koninkrijk en Duitsland.

Verder valt het op dat de internationale kenniswerkers in Nederland in Europees perspectief het meest (20 procent) als zelfstandige aan de slag zijn.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.