Nieuws

Pheijffer: 'Ook accountants moeten zich corruptieschandaal Airbus aantrekken'

De schikking van 3,6 miljard euro, die vliegtuigbouwer Airbus recent sloot met diverse overheidsinstanties wegens grootschalige corruptie en het overtreden van wapenexportregels, is één van de grootste ooit. Ook de Nederlandse accountants van Airbus mogen zich dit corruptieschandaal aanrekenen, stelt hoogleraar Marcel Pheijffer in het FD.

Airbus doet veel zaken met landen met een hoog corruptierisico en bediende zich van tussenpersonen die smeergeld aan overheidsfunctionarissen betaalden, om voor de vliegtuigbouwer lucratieve contracten binnen te halen. Dat liep vooral via een apart bedrijfsonderdeel, 'Strategy & Marketing Organization'.

Pheijffer noemt het in zijn column in het FD verbazingwekkend dat bestuurders, commissarissen en accountants van Airbus zich in het verleden "onvoldoende bewust" leken van zulke risico's. "Het is verrassend dat er onvoldoende is gestuurd op het verminderen van deze risico's, bijvoorbeeld door het optuigen van adequate in- en externe controlestructuren."

Controleprocedures

Volgens Pheijffer bestonden interne controleprocedures en complianceprogramma's bij Airbus vooral op papier, maar werkten die niet in de praktijk. Dat mogen ook de controlerend accountants van Airbus zich aanrekenen, stelt hij. Het gaat daarbij om achtereenvolgens KPMG en EY.

Als onderdeel van de schikking moet Airbus, dat in juridische zin een Nederlands bedrijf is, nu een effectief systeem van interne controle opzetten. "Het is jammer dat de Airbus-kwestie, waarin de fraude- en corruptierisico's kraakhelder waren, niet door scherpe in- en externe controlestructuren aan het licht is gekomen, maar door een klokkenluider", meent Pheijffer. "Juist in dit geval had ons land kunnen laten zien dat we niet alleen over een aantrekkelijk fiscaal klimaat beschikken, maar ook over puike accountants."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.