Nieuws

Tweede accountant aangehouden in strafonderzoek Centrale Bank Suriname

De Surinaamse autoriteiten hebben begin deze week een registeraccountant aangehouden in het onderzoek rondom mogelijke onrechtmatige handelingen door de vorige maand ontslagen president van de Centrale Bank van Suriname (CBvS).

Dat melden verschillende Surinaamse media. De accountant, Ashween A., is partner bij Orion, het accountantskantoor van de reeds aangehouden CBvS-directeur en registeraccountant Robert Trikt. Ashween A. werd afgelopen maandag verhoord in het kader van het voorlopige onderzoek naar Van Trikt. Daarbij zouden belastende zaken naar boven zijn gekomen, waarop de aanhouding volgde.

Van Trikt werd vorige week aangehouden. Het Surinaamse OM verdenkt hem van het antedateren van leningen en belangenverstrengeling, omdat de bankpresident projecten heeft laten uitvoeren door zijn eigen accountantskantoor. Eerder werd hij ook in verband gebracht met een mogelijke diefstal van 100 miljoen Amerikaanse dollar, geld dat Surinaamse banken bij de Centrale Bank hadden gestald. Onlangs liet het Surinaamse ministerie van Financiën echter weten dat het geld door de overheid is ingezet als garantie voor een vlot verloop van het transactieverkeer op de valutamarkt en het veiligstellen van importfinanciering en andere buitenlandse betalingen. Het gaat dan om de betaling van brandstof, medicijnen, basisgoederen en schuldaflossing.

Naar verluidt wordt later deze week de Surinaamse minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, ook verhoord. De Surinaamse website De Ware Tijd zegt te hebben vernomen van verschillende bronnen dat Van Trikt heeft verklaard dat de zaken die hem worden verweten waren afgestemd met de minister. Hij zou daar ook bewijs voor hebben, onder meer in WhatsApp-berichten.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.