Nieuws

FD: 'Opvallend veel maatregelen Hoekstra gericht op keten'

Minister Hoekstra van Financiën twijfelt over harde ingrepen in de accountantssector en wil meer onderzoek. Wel duidelijk is dat Hoekstra niet alleen wil kijken naar accountants, maar ook naar bestuurders en commissarissen van bedrijven en de toezichthouder. Dat stelt het FD in een analyse van de kabinetsreactie op het rapport van de CTA.

Wie rekent op harde ingrepen, wordt volgens de krant teleurgesteld. De minister is het met de Commissie Toekomst Accountancysector (CTA) eens dat er geen 'silver bullet' is voor als oplossing voor de kwaliteitsproblemen. "De gewenste kwaliteitsverbetering kan alleen worden gerealiseerd met een combinatie van maatregelen", stelde hij in zijn brief aan de Tweede Kamer. Hoekstra noemt in de brief 22 mogelijke maatregelen, "waaronder ook opvallend veel die andere partijen dan accountants raken", aldus het FD.

Zo moeten commissarissen voortaan in de aandeelhoudersvergadering toelichten hoe zij de accountants hebben geselecteerd en hoe zij hun functioneren beoordelen. "Daar zijn wij als beleggers heel blij mee", stelt VEB-diecteur Paul Koster in een reactie. Dat geldt ook voor de door Hoekstra gewenste invoering van een in control statement, waarmee hij raden van bestuur wil dwingen transparanter te zijn over de risico's waarmee ondernemingen te maken hebben.

Twijfel

Alternatieve structuurmodellen voor de sector wil de minister eerst onderzoeken. Agnes Koops, hoofd van de assurancepraktijk en lid van de raad van bestuur van PwC, zegt tegenover de krant dat zij het met de minister een is dat meer onderzoek nodig is. "Het is makkelijk om te roepen dat je iets gaat oplossen, maar in de praktijk blijkt vaak dat het zo eenvoudig niet is."

De twijfel over harde ingrepen zit volgens het FD niet alleen bij de minister en accountants. Ook beleggersorganisaties zoals Eumedion en de VEB zien niet veel in grote structuurwijzigingen en wijzen op het internationale speelveld waarin grote accountantskantoren en hun beursgenoteerde cliënten actief zijn.

» FD: Verlost 'de keten' de accountant van zijn plagen?

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.