Nieuws

Fiscus geeft uitstel aan ondernemers met betalingsproblemen door corona

Ondernemers en zzp'ers die door de uitbraak van het coronavirus in Nederland financiële problemen krijgen, kunnen uitstel van betaling krijgen van de Belastingdienst. Accountants kunnen helpen bij het indienen van een verzoek.

Na een gemotiveerd verzoek om uitstel van betaling zal de Belastingdienst de invordering van belastingen stilzetten. De individuele beoordeling van een dergelijk verzoek zal later plaatsvinden. In het verzoek om uitstel moet de ondernemer aangeven hoe die door de uitbraak van corona in betalingsproblemen is gekomen.

De soepeler opstelling van de fiscus is een van de economische maatregelen van het kabinet in verband met de coronacrisis. Ondernemers en zzp'ers kunnen bijzonder uitstel vragen voor alle aanslagen inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting/btw en loonbelasting, aldus de Belastingdienst. Een boete voor niet op tijd betalen van btw of loonbelasting hoeft niet te worden betaald.

Ondernemers die een lagere winst verwachten door de uitbraak van corona kunnen ook hun voorlopige aanslag inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting wijzigen, zodat ze direct minder belasting betalen.

Verklaring accountant

Bij de brief waarin de ondernemer uitstel van betaling aanvraagt, is een verklaring nodig van een 'derde deskundige', stelt de Belastingdienst. Uit die verklaring moet blijken dat sprake is van betalingsproblemen van tijdelijke aard als gevolg van het coronavirus, en van levensvatbaarheid van de onderneming. De accountant kan fungeren als derde deskundige.

De NBA meldt hierover in gesprek te zijn met de Belastingdienst en te werken aan een passende oplossing, die op korte termijn beschikbaar moet komen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.