Nieuws

Nijboer: 'We moeten terug naar het vakmanschap van de accountant'

Kamerlid Henk Nijboer (PvdA) is voorstander van audit only, wil dat het partnermodel verdwijnt en dat er meer wordt gedaan aan de werkdruk in de accountancysector.

Dat zegt hij tegen AccountancyVanmorgen. Volgens Nijboer is de sector er "nog lang niet" qua structuur, mogelijkheden om controles te verbeteren en het terugwinnen van het publieke vertrouwen. Audit only is wat hem betreft een oplossing. "Accountants hebben een publieke taak: goede controles, betrouwbare cijfers en dat moet je losknippen van consultancy en fiscaal advies." Volgens Nijboer leidt het momenteel tot scheve gezichten bij de consultants en de fiscalisten wanneer de auditafdelingen willen investeren in kwaliteit, omdat het van de winst af gaat. "Die druk moet er wel af."

Nijboer vindt het MCA-rapport en het CTA-rapport "behulpzaam", maar hij mist een discussie over beloningen. "Gemiste kans, wanneer je iets een publieke taak vindt moet je ook daarover een opvatting hebben. Een passende beloning? Vele tonnen vind ik dan niet verdedigbaar. Ik had het de sector toegewenst dat zij zelf met die conclusie zouden komen. Dat zal de politiek dus moeten doen."

Nijboer zegt geen voorstander te zijn van het louter werken met checklists, om een toezichthouder tevreden te houden. "Daar moeten we van terug. Naar het vakmanschap van de accountant. Dan heb je ook weer lol in het uitoefenen van je vak."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.