Nieuws

Belastingdienst versoepelt aanvragen betalingsuitstel

De aanvraag voor uitstel van belasting voor ondernemers en zzp'ers die getroffen zin door de coronacrisis, wordt verder versoepeld. Het aanvragen zelf wordt eenvoudiger en geldt voor meer belastingen.

Ook wordt het voor kleine ondernemers makkelijker om langer dan drie maanden uitstel te krijgen. Verder wordt een regeling getroffen voor bedrijven die een zogenaamde g-rekening hebben, waarvan in de bouw of uitzendbranche vaak gebruik gemaakt wordt. Daarmee wil het kabinet voor zoveel mogelijk ondernemers zorgen dat zij het met hun bedrijf kunnen volhouden.

Het aanvragen van uitstel van betaling kan nu ook via de website van de Belastingdienst worden aangevraagd met een eenvoudig online formulier.

Gecombineerd uitstel

Om onnodig werk te voorkomen hoeft de ondernemer maar één uitstelverzoek in te sturen. Het uitstel geldt dan niet alleen voor de bestaande belastingschuld, maar ook voor schulden die er in de drie daaropvolgende maanden bijkomen. Het blijft wel belangrijk dat ondernemers op tijd aangifte doen en pas uitstel van betaling aanvragen nadat zij een (naheffings)aanslag van de Belastingdienst hebben ontvangen, aldus de fiscus.

Het uitstel is bovendien uitgebreid naar meer soorten belastingen. Er kon al uitstel worden aangevraagd voor de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, loonbelasting en omzetbelasting/btw. Daar komt nu bij: kansspelbelasting, accijns, verbruiksbelasting alcoholvrije dranken, assurantiebelasting, verhuurderheffing, energiebelasting en andere milieubelastingen en vergelijkbare belastingen in Caribisch Nederland. Voor de energiebelasting is een aparte regeling getroffen zodat het uitstel ook voordeel oplevert voor afnemers van elektriciteit en aardgas die in de financiële problemen komen, zoals de sierteelt.

Voor alle genoemde belastingen geldt het versoepelde uitstelbeleid tot in ieder geval 19 juni 2020. Het digitale uitstelformulier wordt binnen enkele dagen zodanig aangepast dat ook de nieuwe maatregelen hierin komen.

Langer uitstel

Iedere ondernemer die vanwege de coronacrisis uitstel aanvraagt, krijgt automatisch drie maanden betalingsuitstel. Mogelijk is dat voor sommige ondernemers nog te kort, daarom kunnen zij ook voor een langere periode uitstel aanvragen. De voorwaarden hiervoor worden versoepeld. Ondernemers met een belastingschuld lager dan € 20.000 kunnen vanaf nu langer uitstel krijgen door bewijsstukken te sturen waaruit blijkt dat omzetcijfers of bestellingen/reserveringen aanzienlijk zijn gedaald ten opzichte van vorige maanden.

Bij een schuld hoger dan € 20.000 heeft de Belastingdienst een verklaring nodig van een derde deskundige, zoals een accountant of brancheorganisatie. Binnenkort verschijnt daarover meer informatie op de website van de Belastingdienst.

Deblokkeren g-rekening

Bedrijven die personeel uitzenden, uitlenen of detacheren en g-rekeningen gebruiken, kunnen bij de Belastingdienst verzoeken om het tegoed op deze rekeningen te deblokkeren. In normale situaties kan daarmee alleen het overschot op de g-rekening worden vrijgegeven.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.