Nieuws

Veel meer bankpasfraude en oplichting bij internetbankieren

Bankpasfraude en andere oplichting bij internetbankieren zijn vorig jaar sterk toegenomen.

De schade die ontstond doordat criminelen wachtwoorden voor internetbankieren bemachtigden of bankpassen stalen, is in 2019 verdubbeld naar 14,6 miljoen euro. De totale schade door fraude in het betalingsverkeer bedroeg vorig jaar ruim 24 miljoen euro. Dat meldden de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en Betaalvereniging Nederland.

De hogere schade wordt vooral veroorzaakt doordat fraudeurs veel meer pogingen deden om geld te stelen. Maar ook doordat de criminelen steeds creatiever te werk gingen. De fraudeurs gebruiken meer verschillende kanalen om hun slachtoffers te benaderen, merken de organisaties. Naast e-mail gebruiken ze onder andere sms, WhatsApp, Messenger, Marktplaats en Twitter voor het versturen van valse berichten. Veel meer fraude werd gepleegd door middel van het vissen naar beveiligingscodes voor internetbankieren. Maar ook de schade als gevolg van gestolen of verloren bankpassen loopt in de miljoenen.

Dit jaar moeten mensen waken voor valse berichten over de coronacrisis, waarschuwen de NVB en Betaalvereniging Nederland. Zij zien dat fraudeurs mensen benaderen voor een nieuwe zogenaamde antibacteriële bankpas. Bankpashouders wordt gevraagd in ruil daarvoor hun huidige pas op te sturen. De organisaties benadrukken dat banken klanten nooit vragen om hun bankpas op te sturen.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.