Nieuws

FIOD-directeur Van der Vlist vertrokken om toeslagenaffaire

Algemeen directeur Hans van der Vlist van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst FIOD is opgestapt vanwege de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst.

In een mail aan het personeel stelt Van der Vlist dat hem is gevraagd te vertrekken als hoofd van de FIOD, zo bevestigen bronnen de berichtgeving hierover van Follow the Money. De FIOD-directeur zat in de periode 2013-2016 in het managementteam fraude van de Belastingdienst.

Van der Vlist stelt in de mail dat hij geen betrokkenheid, wetenschap en directe verantwoordelijkheid had bij de behandeling van toeslagen. Wel was hij betrokken bij de strafrechtelijke aanpak van toeslagen met een rechterlijke toets, waar bij zijn weten geen discussie over is.

Knevelarij

Recent maakte het ministerie van Financiën bekend dat het aangifte heeft gedaan bij het Openbaar Ministerie wegens mogelijke misdrijven in de toeslagenaffaire, waaronder 'beroepsmatige discriminatie'.

Het OM zal vooral kijken naar het werk van twee fraudeteams en de directie van de afdeling Toeslagen in de periode 2013-2017. Het zou naast beroepsmatige discriminatie gaan om 'knevelarij', een ambtsmisdrijf waarbij een ambtenaar bewust ten onrechte geld opeist.

Geofferd

Van der Vlist verhaalde als FIOD-directeur op de Accountantsdag in november 2018 over een "inhaalrace" van de FIOD bij de bestrijding van corruptie en witwassen. Hij toonde zich nadrukkelijk voorstander van nationale en internationale samenwerking bij financiële opsporingsactiviteiten en sprak begin dit jaar in dat opzicht nog van een "stille revolutie", in een interview met het FD. "Vroeger keken we naar de incidenten, waardoor we niet bij de kern van het probleem kwamen: de systemen die fraude en belastingontduiking mogelijk maken."

"Van der Vlist zette met zijn FIOD de misstanden binnen de financiële sector op de kaart", stelt hoogleraar accountancy Marcel Pheijffer in een opiniebijdrage op de website van het FD. Hij prijst Van der Vlist voor zijn vernieuwende aanpak van corruptie en witwassen en stelt dat de FIOD-directeur is "geofferd, kennelijk als teken van daadkracht aan de politiek".

Pheijffer spreekt van een "dubieuze daad", waarvoor de grondslag ontbreekt. "Kennelijk wordt in dit land met twee maten gemeten. Als topbestuurder van een financiële instelling hoef je geen verantwoordelijkheid te nemen als er onder jouw verantwoordelijkheid iets goed fout gaat. Als ambtenaar ben je vogelvrij, ben je veroordeeld en geofferd zonder eerst een fatsoenlijk onderzoek en rechterlijk oordeel." 

Van der Vlist verdient in zijn optiek juist "respect en waardering voor zijn verdiensten voor de misdaadbestrijding in de BV Nederland".

Bron: ANP/Accountant

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.