Nieuws

EY: 1,9 miljard euro zoek bij Wirecard, jaarrekening uitgesteld

Wirecard is 1,9 miljard euro kwijt dat volgens de balans van het Duitse betaalbedrijf op derdengeldrekeningen had moeten staan. Controlerend accountant EY zegt onvoldoende informatie te hebben om de jaarrekening 2019 af te tekenen.

De koers van Wirecard daalde vandaag na de bekendmaking met maar liefst 60 procent, de grootste koersdaling op één dag van een Duits beursfonds in de geschiedenis. Het bedrag dat zoek is vormt ongeveer een kwart van de totale balans. Als Wirecard voor vrijdag geen goedkeurende verklaring krijgt, kunnen schuldeisers volgens het bedrijf zo'n 2 miljard euro aan leningen terugvorderen.

Topman Markus Braun zegt een klacht in te dienen tegen niet nader genoemde personen en samen te werken met EY om de situatie op te helderen. Volgens het persbericht van Wirecard zijn er indicaties dat de accountant bewust is misleid.

KPMG-onderzoek

Met een eerder uitgevoerd KPMG-onderzoek naar malversaties meende Wirecard berichten over gesjoemel met de omzet en goodwill in Azië te ontzenuwen en de weg vrij te hebben gemaakt voor een goedkeurende verklaring van EY, maar beleggers, waaronder Paul Koster, directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en European Investors, waren daar niet gerust op. Koster zei daarover tegen Accountant.nl dat Wirecard selectief citeerde uit het KPMG-rapport. "Dat helpt niet als je een einde wilt maken aan de geruchten." Koster heeft namens European Investors per brief geëist dat EY de werkzaamheden voor Wirecard staakt en dat er een nieuwe accountant wordt aangesteld.

Niet lang daarna viel het Duitse Openbaar Ministerie binnen bij het kantoor van Wirecard in München, na aangifte door de Duitse beurstoezichthouder Bafin, die het bedrijf verdenkt van het misleiden van beleggers. Ook EY is in Duitsland aangeklaagd door particuliere investeerders. De investeerders beschuldigen het accountantskantoor ervan een miljard euro onjuist te hebben geboekt.

Partnerbedrijf

De Britse zakenkrant Financial Times zette eerder documenten van Wirecard online, waaruit volgens de krant zou blijken dat het bedrijf cijfers over winst en omzet op frauduleuze wijze had opgekrikt. De verdenkingen van gesjoemel draaien om een partnerbedrijf van Wirecard, Al Alam uit Dubai, dat volgens de cijfers goed was voor verwerking van honderden miljoenen dollars voor klanten en de helft van het operationele resultaat van Wirecard in 2016.

Volgens de FT is het twijfelachtig dat Al Alam inderdaad zoveel werk verrichte voor Wirecard, omdat veel bedrijven die als klant werden opgegeven nooit van de onderneming zouden hebben gehoord.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.