Nieuws

Wirecard: EY onder vuur, ingrijpen bij financieel toezicht

EY ligt als controlerend accountant van het Duitse betaalbedrijf Wirecard steeds nadrukkelijker onder vuur. Ondertussen wil de Duitse regering het financieel toezicht op beursgenoteerde bedrijven aanscherpen.

EY zou zeker drie jaar lang hebben verzuimd om cruciale rekeninginformatie op te vragen bij een bank in Singapore, waar volgens Wirecard tot 1 miljard euro aan contanten van het bedrijf werd beheerd. Dat stelt de Financial Times.

Volgens de Britse zakenkrant, die de affaire rondom Wirecard naar buiten bracht, zou de accountant tussen 2016 en 2018 geen rechtstreeks contact hebben gehad met de OCBC Bank in Singapore, om te bevestigen dat die bank namens Wirecard grote hoeveelheden contant geld aanhield. In plaats daarvan vertrouwde EY op documenten en screenshots van een externe trustee en van Wirecard zelf.

De missende bedragen bij Aziatische banken spelen een grote rol in de boekhoudfraude. Volgens het voormalige management van Wirecard werden OCBC-rekeningen gebruikt om transacties af te wikkelen met partners die namens Wirecard handelden, in landen waar het betaalbedrijf geen eigen licenties had om elektronische betalingen te verwerken. OCBC geeft zelf geen commentaar, maar volgens ingewijden bestond er geen bankrelatie tussen Wirecard en de bank in Singapore.

Tegen het licht

Inmiddels zou een ‘out of country team’ van EY het werk van de Duitse accountants, die de afgelopen tien jaar de boeken van Wirecard controleerden, tegen het licht houden, aldus de Financial Times. EY zelf sprak vrijdag in een verklaring over aanwijzingen van "uitgebreide en geraffineerde fraude" door Wirecard. 

Het kantoor heeft via een intern memo haar senior partners inmiddels geadviseerd hoe om te gaan met de kwestie en wat te doen bij eventuele moeilijke klantgesprekken. In het memo wordt aangegeven dat het doel van Wirecard was om "investeerders en EY te misleiden", zo meldt de Britse zakenkrant.

De Duitse belangenvereniging voor kleine aandeelhouders SdK verklaarde tegenover de FT dat strafrechtelijke klachten zijn ingediend tegen de EY-accountants die tussen 2016 en 2018 de rekeningen van Wirecard hebben ondertekend. Uit de door Wirecard gepubliceerde jaarverslagen blijkt dat vijf verschillende EY-partners de afgelopen vijf jaar de accountantsverklaring hebben ondertekend. Eén daarvan is inmiddels chief accounting officer bij Deutsche Bank.

Grondig onderzoek

De Europese aandeelhoudersrechtengroep European Investors, mede opgericht door de VEB, heeft vrijdag opgeroepen tot "grondig onderzoek" naar het werk van EY bij Wirecard. VEB-directeur Paul Koster stelt in NRC dat EY eerder van zich had moeten laten horen toen oud-topman Braun van Wirecard eind april stelde dat EY de jaarrekening van het bedrijf "gewoon" zou ondertekenen. Koster stelt tegenover de FT dat hij namens European Investors schadevergoeding wil "voor de aanzienlijke schade veroorzaakt door EY".

Ook hoogleraren Marcel Pheijffer, Philip Wallage en Leen Paape verbazen zich in NRC over de gang van zaken rondom de Aziatische rekeningen van Wirecard. "Als de top samenspant kun je een heel eind komen. Maar ergens loopt het spaak", stelt Paape tegenover de krant. "En je kunt niet zeggen dat er geen signalen waren." In een column in het FD en op deze site stelt Pheijffer dat de accountant vooralsnog "de schijn tegen" heeft.

Ondertussen zou de nieuwe ceo van Wirecard, James Freis, tegenover de commissarissen van het betaalbedrijf hebben gesteld dat "basiscontroles" al voldoende hadden moeten zijn om het schandaal op te sporen.

De NBA wijst er op dat een en ander vooral in Duitsland speelt en kent de feiten "onvoldoende" om iets over de zaak te kunnen zeggen. Wel is het volgens de beroepsorganisatie "vanwege de zeer beschadigende werking voor de financiële sector van het allergrootste belang dat dit heel snel en grondig wordt uitgezocht". Waar het beroep in Nederland al jaren bezig is om te hervormen kan meer kennis over deze zaak "helpen om continu te blijven verbeteren", aldus de NBA.

Financieel toezicht

De Financial Times meldt ook dat de Duitse regering het financieel toezicht op grote beursgenoteerde bedrijven wil omgooien vanwege de Wirecard-affaire. Het toezicht op de verslaggeving van beursgenoteerde bedrijven ligt nu nog bij de Deutsche Prüfstelle für Rechnungslegung (DPR), een privaat bedrijf met slechts vijftien medewerkers. In het internationale verkeer opereert deze toezichthouder ook als Financial Reporting Enforcement Panel (FREP).

De BaFin, de Duitse autoriteit voor financiële markten, geeft de DPR in de huidige opzet van het toezicht opdracht om onderzoek te doen naar vermeende misstanden. Zelf heeft de BaFin geen zeggenschap over het proces. Deze constructie zou zich hebben gewroken bij Wirecard, waar onderzoek door de DPR amper op gang kwam, ondanks hardnekkige geruchten over boekhoudfraude.

In de nieuwe opzet zou de Bafin zelf het heft in handen kunnen nemen bij onderzoek naar onregelmatigheden in de boekhouding, aldus de Financial Times. Mogelijk krijgt de DPR per direct de wacht aangezegd.

Wirecard meldde dit weekend dat de bedrijfsactiviteiten ondanks de insolventie worden voortgezet en dat Wirecard Bank geen deel uitmaakt van de insolventieprocedure. Tegelijk zouden betalingen van salarissen aan werknemers in Duitsland, Frankrijk, Luxemburg en enkele andere landen deze maand zijn opgeschort.

Dossier Wirecard op Accountant.nl

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.