Nieuws

FD: kleinere beursfondsen kunnen geen accountant vinden

Voor kleinere beursgenoteerde bedrijven blijft het lastig om een controlerend accountant te vinden. Door het beperkte aantal accountantsorganisaties met oob-vergunning van de AFM zou er onvoldoende capaciteit zijn om de fondsen te bedienen.

Dat meldt het FD. Meerdere beursfondsen geven tegenover de krant aan zelfs geen offerte te kunnen krijgen van een accountantsorganisatie. Nadat een aantal kantoren eerder de oob-vergunning inleverde, zijn er nog maar zes accountantsorganisaties die organisaties van openbaar belang mogen controleren.

De bestuurders van de kleinere beursfondsen stellen tegenover het FD dat ze “onvoldoende capaciteit” als verklaring terugkrijgen bij de weigering van die kantoren om het controlewerk aan te nemen. Zelf denken de beursfondsen dat ze mogelijk te klein zijn voor de betreffende kantoren.

Vastgoedfonds Bever, ladderbouwer Alumexx,  New Sources Energy (NSE) en digitale kaartenmaker AND worden in het FD genoemd als beursfondsen die er niet in zouden slagen een accountant te vinden. Een aantal fondsen richt zich inmiddels tot de AFM, het ministerie van Financiën en de NBA, met de vraag een oplossing te bieden voor de impasse.

Geen structureel tekort

De NBA geeft tegenover het FD aan dat er bij de zes oob-accountantskantoren wel voldoende capaciteit zou zijn. “Bedrijven die moeite hebben een accountant te vinden moeten zich afvragen waarom het hen niet lukt; het ligt niet aan een structureel tekort aan de aanbodzijde”, aldus NBA-woordvoerder Lukas Burgering.

In een brief aan één van de beursfondsen noemt de NBA een aantal redenen waarom een beursfonds geen accountant kan vinden. Bijvoorbeeld als de te controleren organisatie de interne beheersing niet op orde heeft, onvoldoende controle-informatie kan overleggen, of als er twijfel is over de integriteit van het management. Ook moet de organisatie voldoende middelen voor een gedegen controle beschikbaar stellen.

Accountantsorganisaties maken bovendien zelf een afweging of een controle-opdracht bij ze past, zo schrijft de NBA. “Als beroepsorganisatie hebben wij, net als de AFM en de ministers, momenteel geen middelen om accountantsorganisaties te verplichten cliënten te accepteren.” De NBA adviseert het beursfonds om nogmaals in gesprek te gaan met de oob-kantoren.

Volgens beursorganisatie Euronext is sprake van een probleem dat “niet groter moet worden”. Gevreesd wordt dat sommige beursfondsen het Damrak de rug zullen toekeren, aldus het FD.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.