Nieuws

Nieuwe editie 'Rode vlaggen' over frauderisico's beschikbaar

De nieuwe editie van de Accountant.nl-publicatie 'Rode vlaggen: frauderisico's ontdekken en melden' is nu beschikbaar. De inhoud is gebaseerd op rechtspraak over gevallen van fraude waarin accountants een rol speelden.

De nieuwe editie is wegens succes uitgebreid ten opzichte van de vorige editie uit 2018, onder meer met uitspraken die sindsdien zijn verschenen en met aandacht voor wijzigingen in de regelgeving voor accountants. De vorige editie bleek populair als cursus- en lesmateriaal voor accountants, studenten accountancy en bij financials in het algemeen.

'Rode vlaggen' gaat niet alleen in op tuchtrechtspraak, maar ook op civiel, straf- en bestuursrechtspraak. Bovendien zijn niet alleen zaken geselecteerd waarin accountants een steek lieten vallen, maar ook uitspraken over zaken waarin de accountant het goed heeft gedaan. Bij elke besproken uitspraak staat een aantal rode en groene vlaggen.

"De praktijk is altijd weerbarstiger dan de theorie en de slimheid waarmee sommige fraudeurs te werk gaan, stelt ons voor flinke uitdagingen. Daarom ben ik blij met deze uitgave om juist ook te leren van elkaar en mogelijke signalen. Een flink aantal civiele, straf-, bestuurs- en tuchtrechtzaken is uitgewerkt en laat zien wat de accountant goed (groene vlag) of niet goed (rode vlag) heeft gedaan. De rode draad in al deze casussen is: hou je rug recht en kijk niet weg door te rationaliseren maar laat juist je intuïtie spreken", aldus NBA-voorzitter Marco van der Vegte in het voorwoord van de uitgave.

Auteur is juridisch journalist Lex van Almelo, bekend van de tuchtrechtsamenvattingen op Accountant.nl.

Update 3 augustus 2020

Door de grote vraag naar deze uitgave was de voorraad van 'Rode vlaggen' binnen korte tijd op. Daarom is besloten de uitgave bij te drukken. U kunt het boek weer bestellen op de NBA-site.

Daarnaast is 'Rode vlaggen' ook als pdf beschikbaar. De pdf-versie bevat links naar wet- en regelgeving, rechtspraak en andere genoemde bronnen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.