Nieuws

Trump probeert opnieuw vrijgave belastingaangiften te voorkomen

De Amerikaanse president Donald Trump heeft opnieuw een poging gedaan om te voorkomen dat financiële documenten, waaronder zijn belastingaangiften, aan justitie in Manhattan worden vrijgegeven.

De advocaten van de president hebben op 27 juli een zaak aangespannen bij de rechtbank in New York om een ​​dagvaarding van justitie "ongeldig en niet-afdwingbaar" te verklaren. De dagvaarding zou "ongelooflijk uitgebreid" zijn. Bovendien zou die "met kwade bedoelingen" zijn uitgebracht en gelijk staan aan "intimidatie" van de president.

Trump was eerder voor het Amerikaanse Hooggerechtshof gedaagd in een juridisch geschil over de documenten die door aanklager Cyrus Vance waren opgevraagd bij zijn accountantskantoor Mazars. Het Hooggerechtshof oordeelde begin juli dat Trump, als president, niet vrijgesteld is van de verplichting om op verzoek bewijs te leveren in strafprocedures.

Daarbij verleende de rechtbank de officier van justitie van Manhattan in feite het recht om de financiële gegevens van Trump en zijn bedrijven bij zijn accountant Mazars in te zien. De details over hoe dat precies gebeurt moeten door een lagere rechtbank worden verduidelijkt. Trumps advocaten maken van deze mogelijkheid gebruik om nieuwe bezwaren in te dienen.

Het juridische team van Trump vroeg de rechtbank ook om Mazars te verbieden informatie openbaar te maken. Aanklager Vance is van plan de belastinggegevens van Trump en zijn bedrijven over een periode van acht jaar te bekijken.

Affaires

Het onderzoek gaat ook over vermeende betalingen die de ex-advocaat van Trump, Michael Cohen, zou hebben gedaan aan pornoster Stormy Daniels en Karen McDougal. Beide vrouwen beweren affaires met Trump te hebben gehad, wat hij ontkent. In tegenstelling tot de president vóór hem, is Trump fel gekant tegen openbaarmaking van zijn financiële en fiscale documenten. Critici vermoeden dat hij iets te verbergen heeft.

Ook door Democraten geleide commissies van het Huis van Afgevaardigden voeren een juridische strijd om inzage te krijgen in de financiële gegevens van de president. Die zaak heeft het Hooggerechtshof terugverwezen naar een lagere rechtbank.

Bron: ANP/Accountant.nl

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.