Nieuws

Pheijffer: 'Risicomanagement vaak ondermaats uitgevoerd en niet goed gebruikt'

Bestuurders willen geen risico's voorgeschoteld krijgen, compliance-gebreken worden niet ernstig genoeg bevonden, en risicomanagement wordt vaak ondermaats uitgevoerd. Daarbij zijn accountants vaak ook niet deskundig op het gebied van risicomanagement.

Dat schrijft Marcel Pheijffer in een opinie in het Financieele Dagblad. Pheijffer reageert in zijn opinie onder meer op een bijdrage van hoogleraar organisatieleer Hans Strikwerda op Accountant.nl, waarbij Strikwerda betoogt dat de ondeskundigheid van accountants op het gebied van risicomanagement ervoor zorgt dat dat vak zelf een grote bron van risico's vormt.

"Eigenlijk ben ik het wel eens met Strikwerda. In die zin, dat accountants zichzelf vaak overschatten wat betreft hun deskundigheid op het vlak van risicomanagement. Net als vele anderen die zich op dat vakgebied begeven", zegt Pheijffer.

Pheijffer stelt dat risicomanagement vaak heeft gefaald in het verleden, met de kredietcrisis als tekenend voorbeeld, maar dat dat niet per se heeft geleid tot een verbetering. "Paradoxaal genoeg heeft de kredietcrisis het vakgebied risicomanagement nog groter gemaakt. Net zoals het falen van de compliance-industrie in de financiële sector heeft geleid tot een toename van compliance-functionarissen in die sector. En net zoals een falend accountantsberoep na telkens een nieuwe golf boekhoudschandalen wordt beloond met wetgeving die uitbreiding van hun werkzaamheden tot gevolg heeft."

Pheijffer houdt geen pleidooi voor afschaffing, maar maatregelen die risicomanagers, accountants en compliance-functionarissen in staat stellen om kritisch en rolvast te zijn. "Tot slot moeten we afscheid nemen van de gedachte het hier gaat om kostenposten. Risicomanagers, compliance-officers en accountants die vakmanschap tonen en zichzelf niet overschatten, voegen waarde toe en voorkomen toekomstige kosten."

Opinie Marcel Pheijffer (FD): 'Is risicomanagement een overbodige discipline of van toegevoegde waarde?'

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.