Nieuws

Recordkrimp zakelijke dienstverlening, eerste omzetdaling accountancy in 5 jaar

De omzet van de zakelijke dienstverlening was in het tweede kwartaal van 2020 18,5 procent lager dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Vooral in de reclame- en de reisbranche vielen door de coronacrisis harde klappen. De administratieve dienstverlening boekte 1,9 procent minder omzet, de eerste daling in vijf jaar.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De omzetkrimp van de zakelijke dienstverlening was niet eerder zo groot. Het vorige negatieve record stamt uit het vierde kwartaal van 2009, toen de omzet van de zakelijke dienstverlening als gevolg van de kredietcrisis 7,6 procent lager was dan een jaar eerder.

De reisbranche werd in het tweede kwartaal keihard geraakt door de coronacrisis. De omzet was 89,2 procent lager dan in dezelfde periode een jaar eerder. In het eerste kwartaal van 2020 daalde de omzet ook al, toen met 19,2 procent.

Het reclamewezen zette gemiddeld 30,7 procent minder om. Markt- en opinieonderzoek zette in het tweede kwartaal 20,1 procent minder om. De omzet van uitzendbureaus en arbeidsbemiddeling was in het tweede kwartaal 16,6 procent lager dan een jaar eerder. Deze branche wordt bij een crisis als eerste geraakt, en ook hier daalde de omzet in een recordtempo.

Accountancy

Bij de administratieve dienstverlening (accountancy, belastingadvisering en administratie) was de omzet in het tweede kwartaal 1,9 procent lager, de eerste omzetdaling in vijf jaar tijd. De rechtskundige dienstverlening vormt een uitzondering: die branche zette in het tweede kwartaal 2 procent meer om dan een jaar eerder. Deze groei is wel lager dan in voorgaande kwartalen. 

Architecten zetten 1,6 procent minder om, na 6 jaar onafgebroken hogere omzetten. De omzetten van de ingenieursbureaus waren ook lager: 0,9 procent in het tweede kwartaal, waar de omzet in het eerste kwartaal nog met ruim 10 procent groeide ten opzichte van een jaar eerder.

De omzet van IT-dienstverleners was 0,9 procent lager dan een jaar eerder.

Ondernemers minder pessimistisch in derde kwartaal

Het ondernemersvertrouwen in de zakelijke dienstverlening is aan het begin van het derde kwartaal van 2020 sterk toegenomen tot -25,3, tegen -40,3 in het vorige kwartaal. Ondanks dat het ondernemersvertrouwen nog altijd bijzonder laag ligt, is de toename van 15,0 de grootste ooit gemeten.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.