Nieuws

'Golf aan incasso's op komst'

Bij zzp'ers en mkb-ondernemers is de hoeveelheid onbetaalde rekeningen flink gegroeid doordat veel ondernemers hun betalingen blijven uitstellen. Dit leidt de komende tijd tot een golf van incasso's en ernstige betalingsproblemen.

Daarvoor waarschuwen de Koninklijke Beroepsorganisatie voor Gerechtsdeurwaarders (KBvG) en de vereniging voor schuldhulpverlening (NVVK) bij radiozender BNR. Veel ondernemers hebben de afgelopen maanden gebruikgemaakt van betaalpauzes van banken en uitstelregelingen van de fiscus. Daarnaast hebben huurbazen en woningcorporaties ook uitstel verleend.

De NVVK zegt zich voor te bereiden op een grote toestroom van mensen met opgelopen schulden. Wat opvalt is dat de schulden bij zzp'ers en mkb-ondernemers veel harder toenemen dan bij de laagste inkomensklasse. Volgens de KBvG komt dit doordat die eerstgenoemde groepen de grootste inkomensval maken, en dan met name ondernemers in de horeca en entertainment.

De NVVK zegt ook dat ze zich bij een deel van de ondernemers al voor de coronacrisis afvroegen of ze wel ondernemer moesten worden, maar dat die groep toch "massaal" gebruikmaakt van uitstelregelingen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.