Nieuws

BDO-rapport: successen datagedreven werken in mkb nog beperkt

Mkb-ondernemers zien enorme kansen met betrekking tot datagedreven werken, maar de successen daarmee zijn nog beperkt. Dat blijkt uit het BDO-onderzoeksrapport 'De kracht van data in het mkb'. BDO geeft in het rapport een aantal praktische handvatten om met datagedreven werken aan de slag te gaan.

"De hoeveelheid data binnen het mkb groeit exponentieel. Dit zorgt voor mogelijkheden, maar brengt ook uitdagingen met zich mee. Met de inzichten verkregen uit data zijn organisaties in staat om betere beslissingen te nemen, kosten te besparen en beter in te spelen op veranderingen. Tegelijkertijd zien veel mkb-ondernemers hun digitale initiatieven, zoals het op orde brengen van de data-kwaliteit, het inrichten van dashboards en het ontwikkelen van duurzame digitale competenties, tot op heden vaak mislukken", aldus BDO.

Volgens BDO blijkt in de praktijk dat technologie niet de grootste uitdaging is voor ondernemers als het gaat om datagedreven werken. Dat mkb-bedrijven nog maar beperkt datagedreven werken is vooral te wijten aan:

  • Ontbrekende urgentie: prikkels om stevig in te zetten op datagedreven werken worden binnen mkb-organisaties nog beperkt gevoeld;
  • Ontbrekende digitale visie: bedrijven willen 'iets' met datagedreven werken, maar 'wat' precies en hoe dit aansluit op de organisatiestrategie is onduidelijk;
  • Ontbreken strategische keuzes: Er wordt door het management van organisaties nog onvoldoende ingezet op het stimuleren van datagedreven werken.

Ook staat vaak de heersende organisatiecultuur verandering richting een datagedreven organisatie in de weg, aldus BDO. " Zo is er bij veel mkb-organisaties beperkt ruimte voor samenwerken, experimenteren en onderzoeken. Dit zijn echter wel belangrijke randvoorwaarden voor succes."

Het onderzoek is te downloaden op de BDO-site.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.