Nieuws

Busy Season Talks: 'Overal een geldbedrag aan hangen is lekker makkelijk'

Hoe komt het dat we niet eerder de schade aan mens en milieu hebben opgenomen in verslaggeving?

Die vraag van 'huisfilosofe' Charlie Groen, bij de start van de 24ste editie van de Busy Season Talks op Clubhouse, bleef onbeantwoord. Maar duidelijk is wel dat duurzaamheidsverslaggeving een belangrijk gebied is voor de toekomst van het accountantsberoep. De dit voorjaar door de Europese Commissie aangenomen Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is volgens sommigen de opmaat naar de grootste transformatie in verslaggeving sinds IFRS.

True pricing

Op 12 oktober spraken gasten Abdelmounaim El Hachemy (accountant PwC en universitair docent), Seren Güven (accountant EY) en Arjan Brouwer (partner PwC en hoogleraar verslaggeving aan de VU) samen met hosts Aleks Kayhan en Arif Dursun onder meer over true pricing.  "Vraag is wat het doel is van de echte prijs van iets zichtbaar maken", stelde Brouwer. Is dat ene getal onderaan de streep de absolute waarheid, of moet je ook kijken naar de componenten? "Overal een geldbedrag aan hangen is lekker makkelijk, maar daar bereiken we niet mee wat we willen." Niet alles is via verslaggeving op te lossen, benadrukte hij.

True pricing krijgt wel meer aandacht, vaker dan voorheen willen producenten de verborgen kosten van producten toevoegen aan de prijs, aldus El Hachemy. Vergelijk maar eens de prijs van een biologische paprika met een 'gewone'. "De consument heeft geen idee van de schade die hij aanbrengt aan het milieu."

CSRD

De nieuwe CSRD-richtlijn biedt in zijn optiek kansen, maar ook uitdagingen voor verslaggevende bedrijven. Volgens Güven maken de nieuwe richtlijnen het accountantsberoep nog meer van toegevoegde waarde. "We kunnen de wereld helpen een beetje groener te worden." Ook Brouwer vindt de snelle invoering van CSRD heel uitdagend, "het zal niet allemaal goed gaan". Maar dat moet de betrokken partijen niet weerhouden, want "dit is relevante informatie waar de maatschappij behoefte aan heeft".

In zijn optiek gaan we met duurzaamheid een beetje terug naar een tijd waarin nog niet alles met regels was dichtgetimmerd, naar onontgonnen terrein. "Mooi dat een verslaggevingsexpert terug wil naar een tijd zonder regels", zei Dursun lachend. Brouwer gaf terug dat de huidige verslaggeving heel complex is en de regels "steeds meer deuren sluiten, misschien ook wel omdat wij als accountants niet goed onze rol hebben gepakt; laten we dat op dit nieuwe terrein dan wel doen".

Ambitie niet te hoog

Vanuit de deelnemers aan de sessie stelde Fou-Khan Tsang (Alfa) dat er straks van accountants iets anders wordt verwacht dan alles willen uitdrukken in geld. Net als Brouwer zag ook hij de uitdaging om in korte tijd in te spelen op de CSRD-richtlijn. "Hoe gaan we dit redden, moeten we niet eerder waarschuwen dat de ambitie te hoog is, anders is straks in 2023 iedereen weer teleurgesteld in ons."

Zowel Güven als El Hachemy stelden dat duurzaamheid gaat over een wereldwijd probleem, dat vraagt om wereldwijde normen. Maar dat kan tijd kosten. Wat Brouwer betreft is uitstel niet aan de orde, Europa wil in volle vaart vooruit. Hij hoopt op begrip als dingen in het begin niet helemaal goed gaan en ziet in dat verband ook een rol voor de NBA en de kantoren. Tsang benadrukte in dat verband het belang van goede communicatie vanuit het beroep. "We moeten geen nieuwe verwachtingskloof creëren."

19 november: Ethiek

Op dinsdagavond 19 november is Margreeth Kloppenburg samen met Endymion Struijs en Arnout van Kempen te gast bij de 25ste editie van de BusySeasonTalks. Thema's zijn onder meer de 'Robuuste Accountant' en ethiek. Hosts zijn Wendy Groot en Arif Dursun; Charlie G. Groen verzorgt opnieuw een bijdrage vanuit de filosofie.

Aanvang van de sessie op Clubhouse is zoals gebruikelijk vanaf 20.00 uur.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.