Nieuws

Conceptrapporten PwC openbaar na vragen over aanpassen passage over topambtenaar

Een passage over een topambtenaar uit een conceptrapport van PwC over de toeslagenaffaire is in het uiteindelijke rapport aangepast. Volgens PwC was dat onderdeel van een "gangbaar proces". Het ministerie van Financiën heeft de conceptrapporten openbaar gemaakt.

Het gaat om een onderzoek naar het 'memo-Palmen', waaruit blijkt dat een jurist in 2017 al aan de bel trok over de doorgeslagen fraudeaanpak die centraal staat in het toeslagenschandaal. Vorige week kwam het rapport van PwC over de rol van het 'memo-Palmen' naar buiten. In dit document waarschuwde jurist Sandra Palmen dat de Belastingdienst in bepaalde fraudezaken "laakbaar" handelde en waarschijnlijk compensatie moest betalen. Als er eerder wat met het memo was gedaan, dan was de omstreden fraudeaanpak mogelijk eerder stopgezet.

De Tweede Kamer nam geen genoegen met het rapport van vorige week en vroeg dit weekeinde om de conceptversie. Het ministerie mocht namelijk reageren op het concept en kon aanpassingen voorstellen. RTL Nieuws en Trouw meldden maandagavond dat het rapport in zijn uiteindelijke versie is afgezwakt. Daarop stuurde Van Huffelen de conceptversies en de opmerkingen van Financiën hierover naar de Tweede Kamer. Dat is bijzonder, normaal gesproken komt alleen de uiteindelijke versie van zo'n rapport naar buiten.

Opvolging

In het conceptrapport wordt omschreven hoe de toenmalige directeur-generaal van de Belastingdienst, Jaap Uijlenbroek, tijdens een bijeenkomst "naar de status van het memo" vroeg, en wilde weten "of het opvolging had gekregen". In het uiteindelijke rapport staat dat volgens de directeur-generaal in deze meeting alleen "hoofdzaken besproken" zijn.

De stukken waar het memo in voorkwam, zijn volgens hem "niet bladzijde voor bladzijde" doorgenomen, aldus PwC. Uijlenbroek heeft eerder onder ede verklaard dat het memo hem "op geen enkele manier" had bereikt voordat er in de media over werd geschreven.

Uit de stukken blijkt dat Financiën heeft verzocht "om hier zo precies mogelijk aan te geven" wat de topambtenaar "precies gevraagd heeft en welke informatie er met de aanwezigen is gedeeld". Volgens het departement blijft een aantal vragen onbeantwoord in de conceptpassage. "Als we dat niet zeker weten, dan duidelijk maken wat we zeker weten en wat niet", aldus een ambtenaar in de opmerkingen.

Reactie PwC

"De wijzigingen die wij tussen 17 september 2021 (toen wij ons concept-rapport hebben opgeleverd) en 29 september 2021 (de datum van ons definitieve rapport) hebben aangebracht, zijn ingegeven door opmerkingen van het ministerie van Financiën, opmerkingen uit wederhoor met (voormalig) medewerkers en bewindspersonen van het ministerie van Financiën en interne kwaliteitscontroles bij onszelf. Dit is een gangbaar proces", aldus PwC in een reactie aan het ministerie van Financiën, dat de conceptrapporten heeft gepubliceerd.

Naar aanleiding waarvan de passage is aangepast, is niet duidelijk.

Bron: ANP/Rijksoverheid

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.