Nieuws

Meeste accountantskantoren vragen niet om QR-code bij werken op kantoor

Medewerkers van Deloitte die weer naar hun werk komen, moeten desgevraagd hun QR-code kunnen laten zien. Andere accountantskantoren vragen niet naar de corona check-app, maar doen een beroep op de verantwoordelijkheid van medewerkers.

De NOS meldt dat medewerkers van Deloitte sinds afgelopen week steekproefsgewijs naar een corona-QR-code worden gevraagd. Liesbeth Mol, lid van de raad van bestuur van Deloitte, spreekt tegenover de NOS van een "lastige afweging", die er op gericht is medewerkers een veilige werkomgeving te kunnen bieden. "Besloten is: je hoeft niet naar kantoor te komen, maar als je wel wilt, dan moet je de QR-code kunnen laten zien", aldus Mol.

Medewerkers hoeven de QR-code niet te laten zien, als ze dat niet willen. Ook wordt er volgens Deloitte niets vastgelegd en is er geen controle bij de ingang. Medewerkers die geen code kunnen laten zien, wordt wel gevraagd om weer vanuit huis te gaan werken. De organisatie benadrukt de zorgplicht als werkgever en geeft aan dat niet alleen vaccinatie, maar ook testen of genezen zijn van corona geldige opties zijn voor toegang tot kantoor. 

Enkele Deloitte-medewerkers die door de NOS worden bevraagd voor Nieuwsuur, geven aan geen moeite te hebben met het tonen van de QR-code, omdat het helpt bij het gevoel dat er veilig kan worden gewerkt op kantoor. Volgens deskundigen is het vragen naar een QR-code vanuit de werkgever toegestaan, aldus Deloitte tegenover de NOS. 

Andere kantoren vragen niet om QR-code

In reactie op een vraag van Accountant.nl aan een aantal grotere kantoren stelt PwC dat "iedereen straks weer welkom is", dat medewerkers zelf hun verantwoordelijkheid moeten nemen en bij klachten niet naar kantoor moeten komen. KPMG hanteert een vergelijkbaar standpunt. "We moedigen iedereen aan zich te vaccineren maar verplichten en controleren niet." Ook EY vraagt medewerkers bij klachten thuis te blijven en zich te laten testen, maar de kantoren "blijven ingericht om op veilige afstand met elkaar te kunnen samenwerken en verblijven".

Mazars zorgt voor voldoende ruimte bij activiteiten en houdt nog even geen kantoorfeestjes. "In onze rol als werkgever kunnen wij niet meer dan oproepen om je te laten vaccineren en dat hebben we gedaan." BDO vraagt niet om een QR-code en wil alleen dat medewerkers de richtlijnen bij klachten opvolgen. "Mocht het voor collega's niet goed voelen om naar kantoor te komen, dan kunnen zij in overleg met hun leidinggevende nog volledig thuis werken." Bij Flynth gelden geen beperkingen of afspraken voor medewerkers die niet gevaccineerd zijn.

Ook Grant Thornton past geen vaccinatie-check toe, maar hanteert "vooralsnog" de anderhalve meter afstand op de kantoren, "om zowel gevaccineerde als niet-gevaccineerde werknemers een veilige werkplek te bieden". Bij Alfa accountants is iedereen welkom en gelden er geen beperkingen, zolang medewerkers rekening met elkaar houden en elkaar ruimte geven.

Dat laatste benadrukt ook accon avm, dat evenmin met een toegangsbewijs op de kantoren werkt. "Wel houden we de schermen en de desinfectiezuilen in stand." De NBA vraagt ook niet om een QR-code, maar hanteert op de werkvloer en in de vergaderruimtes nog even de anderhalvemeterregel, "die nog steeds wordt geadviseerd".

Rechter

Veel bedrijven worstelen momenteel met het medewerkers laten terugkeren naar kantoor. Recent kwam LeasePlan in het nieuws, omdat het bedrijf alleen gevaccineerde collega's op kantoor wilde toelaten. Ook diverse buitenlandse bedrijven stellen eisen rondom de toegang tot het kantoor.

Vakbond CNV noemt in een verklaring vragen naar een vaccinatie- of testbewijs "illegaal" en wil dat bedrijven op de werkvloer zoveel mogelijk de eerdere coronaregels blijven hanteren. De vakbond wil werkvloeren niet "splijten in wel of niet gevaccineerd zijn" en roept het kabinet op "streng te handhaven bij werkgevers die alsnog vragen naar vaccinatie- en testbewijzen".

Bij conflicten tussen werkgever en werknemer zou de rechter uiteindelijk moeten beslissen. Volgens hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp zal het "erom spannen" wat de rechter oordeelt en is de belangenafweging bij een accountantskantoor anders dan bij een ziekenhuis of een productiebedrijf.

"Aan de ene kant heeft het accountantskantoor natuurlijk de verplichting om voor een veilige werkplek te zorgen. Maar andere kant is het de vraag of zo'n vaccinatiebewijs echt nodig is om daarvoor te zorgen", stelt Verhulp tegenover de NOS. "Je kunt ook denken aan andere maatregelen. Bij zo'n kantoor op de Zuidas is afstand houden geen probleem, lijkt me."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.