Nieuws

'Meeste werknemers liever in loondienst dan zzp'er'

Het overgrote deel van de werknemers in Nederland heeft de voorkeur voor een loopbaan in loondienst in plaats van een carrière als zelfstandige. Dit percentage is sinds het begin van de coronacrisis gestegen van 60 procent naar maar liefst 80 procent.

Dit blijkt uit het onderzoek 'People at Work 2021: a global workforce view' uitgevoerd door het onderzoeksinstituut van HR- en salarisdienstverlener ADP. Vooral onder werknemers met (jonge) kinderen is de interesse in zelfstandig werk bekoeld geraakt als gevolg van de coronacrisis. De interesse in een carrière als zzp’er is in Nederland zelfs flink lager dan in het buitenland.

Voor het onderzoek zijn 32.471 werknemers in zeventien landen, waaronder Nederland, bevraagd over actuele thema's die spelen op de werkvloer. Daarbij is ook gekeken naar hoe werknemers en werkgevers tot nu toe zijn omgegaan met de COVID-19-pandemie en hoe zij denken over de toekomst.

Baanzekerheid

Baanzekerheid is de belangrijkste motivatie om niet voor een leven als zelfstandige te kiezen. Bijna één op de drie (30 procent) van de werknemers in Nederland noemt dit als reden. Dit percentage is wereldwijd gezien nog hoger bij werknemers die kinderen hebben (43 procent). Pas als de kinderen achttien jaar of ouder zijn, daalt dit percentage flink: 29 procent noemt dan nog baanzekerheid als belangrijkste reden voor een vaste baan.

Daarnaast geven werknemers aan dat sinds de coronacrisis het verschil in flexibiliteit tussen loondienst en zelfstandig zijn kleiner is geworden. Bijna een kwart (23 procent) noemt dit de reden om in loondienst te (blijven) werken.

Martijn Brand, algemeen directeur ADP Nederland: "Sinds de coronacrisis werken ook veel werknemers in loondienst meer flexibel. De verwachting is dat we na de pandemie hybride blijven werken en niet meer fulltime op kantoor zullen zijn. Er is dus meer speelruimte voor werknemers om hun werkdagen en uren wat vrijer in te richten om bijvoorbeeld voor hun kinderen te kunnen zorgen of even een uur te sporten en 's avonds nog wat te werken. Ook vinden veel werknemers het prettig om gedeeltelijk thuis te werken doordat ze bijvoorbeeld geen lange reistijd hebben. Deze flexibiliteit bestond voor veel werknemers in mindere mate voor de coronacrisis."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.