Nieuws

Paul Koster: 'Schade op accountant zelf kunnen verhalen'

Accountants moeten ook individueel kunnen worden aangesproken op tekortschietende controles. Dat vindt vertrekkend VEB-directeur Paul Koster.

Ter gelegenheid van zijn vertrek bij de beleggersorganisatie sprak Koster met het FD.  Accountants moeten zelfstandig worden aangesproken, meent hij. Dus moet je de schade door tekortschietende controles in sommige gevallen op individuele accountants kunnen verhalen, als die hun werk "beschamend slecht" gedaan hebben. Dat standpunt "werd me door de beroepsgroep niet in dank afgenomen", aldus Koster.

Accountants en commissarissen zijn niet onaantastbaar, zo stelt hij. "In de financiële industrie is dat heel normaal. Als iemand de grenzen heeft overschreden, mag hij niet meer als handelaar of directeur actief zijn. Dat moet voor commissarissen en accountants ook gelden."

Beloningen

Na zeven jaar als voorman van beleggersvereniging VEB gaf Koster (68) recent het stokje door aan oud-AFM-bestuurder Gerben Everts. In het FD stelt de vertrekkend directeur dat beloningen van topbestuurders in ons land meer moeten aansluiten bij Europese verhoudingen. "We verdienen hier echt, in vergelijking met Amerika, een schijntje. We moeten ons afvragen wat in het belang is van het Nederlandse bedrijfsleven. Nou, dat is dat we goede mensen kunnen aantrekken, kunnen concurreren met de landen om ons heen."

Bij bedrijven waar het mis gaat, is geld vaak echter niet de belangrijkste drijfveer van het management, meent Koster. "Het gaat eerder om ambitie. Het bestuur wil het bedrijf laten groeien. Ze willen hun onderneming en zichzelf op de kaart zetten. Daar is niks mis mee, maar je moet de risico's die je neemt niet uit het oog verliezen."

Geen idee

Hij waarschuwt voor tekortschietende controle van bedrijfsbestuurders door een gebrek aan kennis bij commissarissen. "Ik heb bij vergaderingen gezeten van bedrijven - ik zeg niet welke - waarin de raad van commissarissen bij belangrijke financiële beslissingen collectief naar een lid van het auditcomité zat te kijken. Dat is binnen de rvc de financiële expert. De rest heeft zelf geen idee waar het over gaat en probeert zo zijn verantwoordelijkheid van zich af te duwen."

Dat kan echt niet, aldus Koster. "Ik zeg overigens niet dat iedereen het fout doet. Maar we zagen het dus bij SNS, en recent ook weer weer bij het Chinese vastgoedbedrijf Evergrande."

FD: ‘Topbestuurders verdienen in Nederland een schijntje’

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.