Nieuws

'Politici en commissarissen met een moreel kompas kijken niet alleen naar de letter van de wet'

Omdat het veelal gaat over zaken die niet verboden zijn, lijken de Pandora Papers wellicht "niet meer dan een briesje in een glas water". Maar een minister bij wie "woorden en daden niet hand in hand gaan", verliest snel aan geloofwaardigheid.

Dat stelt hoogleraar Marcel Pheijffer in zijn column in het FD. De onthullingen in de Pandora Papers houden de discussie over strengere regels en scherper toezicht op adviseurs en trustkantoren levendig. "Uit dergelijke datalekken leren we over fiscale constructies, corruptie en witwassen", aldus Pheijffer. "Zoals we ook telkens de dubieuze betrokkenheid zien van accountants, advocaten, belastingadviseurs, notarissen en trustkantoren."

Verontschuldigingen en rationalisaties achteraf doen er niet toe, vindt Pheijffer. "Het gaat erom dat dit alles openbaar wordt door een datalek, en niet door een openbare mededeling van Hoekstra. Een mededeling voordat hij de trustsector - hoe terecht ook - in strenge bewoordingen de maat nam."

Red flags

Tom de Swaan, rvc-voorzitter van ABN Amro, heeft door de Pandora Papers afstand gedaan van zijn aandelen in een brievenbusfirma, omdat "de constructie vragen oproept in de huidige tijd". Pheijffer ziet dat anders: "Hoe kan je medewerkers stimuleren alert te zijn op witwastransacties en deze te melden, terwijl jezelf onderdeel bent van een structuur die op dat vlak allerhande red flags kent?"

Volgens de hoogleraar is het "de arrogantie van de macht die maakt dat Hoekstra en De Swaan nu in een rijtje staan met staatslieden en criminelen die het niet zo nauw namen". Politici en commissarissen met een moreel kompas kijken wat hem betreft niet alleen naar de letter van de wet. "Zij weten wat te laten en te doen om geloofwaardig te zijn en te blijven. Zij hebben geen Pandora Papers nodig."

Trucen-arsenaal

Op BNR Nieuwsradio reageert buitenlandexpert Bernard Hammelburg ook op de Pandora Papers. "Als de G7, en het IMF, en de EU en - niet te vergeten - Nederlandse politieke partijen - het immoreel vinden, dan moeten ze er iets aan doen. Verder dan een nog niet geïmplementeerd plan om een internationaal minimum-belastingtarief van vijftien procent in te voeren is de wereld tot nu toe niet gekomen", aldus de BNR-columnist.

Hammelburg vraagt zich vooral af wie de dupe zijn van "het trucen-arsenaal van behendige accountants en bankiers". De puissant rijke heersers die in de papers voorkomen "maken deel uit van een financiële buitenklasse, die een lange neus trekt bij elke fiscale barricade die de wereld optrekt".

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.