Nieuws

VEB maakt ranglijst van bedrijven die meest geraakt worden door klimaatverandering

Beleggersvereniging European Investors-VEB heeft een analyse gemaakt van Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen die het meest kwetsbaar zijn voor klimaatverandering.

De ranglijst benoemt de zeven minst energiezuinige AEX-fondsen. Staalconcern ArcelorMittal is met een uitstoot van 160.000 kiloton veruit het minst energiezuinig, gevolgd door Shell (72.000 kiloton). Nummer drie DSM stoot al veel minder uit (1420 kiloton).

Volgens de VEB komt Shell er in de ranglijst genadig vanaf, want verderop in de keten, bij de verbranding van Shell-producten als benzine, kerosine en stookolie, komt nog een veelvoud van deze uitstoot vrij. Voor ArcelorMittal geldt dat minder.

De uitstoot is ook afgezet tegen de omzet van de bedrijven. Ook concerns als Ahold en KPN stoten relatief veel uit, maar compenseren dat via inkoop van groene stroom of compensatieprojecten.

Klimaatverandering meewegen bij belegging

Beleggers doen er verstandig aan risico’s rondom klimaatverandering mee te wegen bij investeringsbeslissingen, aldus de VEB. “Beursfondsen die op het vlak van duurzaamheid te weinig stappen zetten, lopen het risico later in de knel te komen door bijvoorbeeld strengere regels of belastingen.”

Bij de schattingen is gebruik gemaakt van gegevens van Bloomberg en de rapportage van de bedrijven zelf. De analyse is volgens de beleggersvereniging een “eerste poging” om in beeld te brengen voor welke AEX-fondsen de klimaatrisico’s het grootste zijn.

Nattevingerwerk

Beursfondsen rapporteren verschillend en vaak maar summier over hun uitstoot, wat een exacte vergelijking lastig maakt, aldus de VEB, die erkent dat bij de analyse sprake is van “nattevingerwerk”. De beleggersorganisatie wil vooral in beeld krijgen wat de “energie-intensiteit” van bedrijven is.

Eerder dit jaar kwam met name Shell in het nieuws, nadat accountant EY klimaatverandering benoemde als aandachtspunt bij de controle van het olieconcern. De rechter dwong Shell vervolgens werk te maken van de verduurzaming van het bedrijf.

Later kreeg Tata Steel te maken met negatieve berichtgeving, toen bekend werd hoezeer de uitstoot van de staalfabriek in IJmuiden schadelijk is voor de omgeving.

VEB: ‘Welke Nederlandse beursondernemingen zijn kwetsbaar voor klimaatverandering?’

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.