Nieuws

Banken zoeken naar oplossingen voor 'unbankables'

Banken doen onderzoek naar zogeheten ‘unbankables’, klanten die banken vanwege strenge controleverplichtingen vaarwel moeten zeggen en die daarna amper nog ergens terechtkunnen.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) wil graag weten om hoeveel mensen of bedrijven het gaat en wat er kan worden gedaan om hen toch nog ergens te laten bankieren. Begin volgend jaar worden de eerste uitkomsten verwacht.

Door de regels om witwassen te voorkomen, zien banken zich gedwongen klanten buiten de deur te zetten als er twijfels zijn over hun integriteit. Dat kunnen ook bedrijven of goede doelen zijn waarbij bepaalde financiële transacties lastig te volgen zijn en waarmee banken vanwege de risico's geen zaken meer kunnen doen. Probleem is dat die laatste groep na het verlaten van de bank heel moeilijk een alternatief kan vinden om geldzaken te regelen, vrezen de banken.

Niet uitsluiten

Over het gevaar dat onder meer sekswerkers of cannabisbedrijven straks amper nog een bankrekening kunnen krijgen, zijn eerder Kamervragen gesteld. Minister Wopke Hoekstra van Financiën wil via aanpassing van een leidraad duidelijk maken dat bepaalde typen klanten nooit categorisch mogen worden uitgesloten. Die conclusie wordt door de banken onderschreven.

Volgens ABN Amro-topman Robert Swaak komt het onderzoek niet voort uit frustraties ten aanzien van hoge boetes die sommige banken hebben moeten betalen, omdat ze hun antiwitwasbeleid niet goed op orde hadden. Hij stelt dat banken voortdurend op zoek zijn naar mogelijkheden om hun inspanningen om criminaliteit tegen te gaan efficiënter te maken. Bij die poortwachtersfunctie hoort ook dat er gekeken wordt naar ‘inclusief’ bankieren, dus ook voor klanten die buiten de boot dreigen te vallen.

De banken willen nog niet ingaan op mogelijke oplossingen. Daarvoor wachten ze de onderzoeksresultaten af. De sector wil over de kwestie ook verder praten met de overheid en toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB).

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.