Nieuws

Bouwens: 'Vertrek Shell is pyrrusoverwinning voor milieubeweging'

Door het vertrek van Shell uit Nederland kan het olieconcern besluiten om milieumaatregelen van de Europese Unie te negeren. Het verkleint de kansen op groene investeringen door Shell.

Dat stelt Jan Bouwens, hoogleraar accounting, FAR-bestuurder en columnist op deze site, in een ingezonden brief in NRC. In zijn optiek gaat de verplaatsing van het hoofdkantoor van Shell naar Londen om meer dan een handvol topbestuurders. "De EU verliest een belangrijke partner die nodig is voor de transitie van fossiel naar groen."

Volgens Bouwens betekent het vertrek een "pyrrusoverwinning van de milieubeweging". In de toekomst blijven vooral beleggers over die minder om het milieu geven, vreest hij. Bovendien kan Shell, met uitzondering van EU-vestigingen, straks milieumaatregelen van de Europese Unie negeren. "Het VK beheerst de kunst van beleidsconcurrentie als geen ander en zal dus minder eisen opleggen dan de EU."

Nabijheidseffect

Bouwens verwacht dat de grote kennis die Shell bezit over een energietransitie straks onbenut blijft.  "Het vertrek naar Londen wijst meer op maximalisering van winst uit fossiele brandstoffen dan op overgang naar groen." Onderzoek toont aan dat hoofdkantoren gevoelig zijn voor investeringsvoorstellen uit de nabijheid, betoogt hij. "Ook het nabijheidseffect geeft dus reden om het Shell hoofdkantoor in Nederland te willen houden."

Volgens de hoogleraar wordt de "groene transitie" niet geholpen door het uit de EU laten vertrekken van bedrijven in de fossiele energie. "Hopelijk is het vertrek van Shell in dat kader een wake-up call. Als we de transitie willen bevorderen moeten we de aandacht verleggen van politieke druk naar samenwerking met bedrijven."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.