Nieuws

Busy Season Talks: 'IT-audit is ontstaan omdat accountants hun vak niet hebben bijgehouden'

Heel veel bedrijven zijn anno nu primair informatieverwerkers. Accountants die nog steeds verstand hebben van een doorschrijfboekhouding, lopen een beetje achter.

"Busy Season Talks voelt alsof je de kroeg binnenkomt en je vrienden vragen 'wil je er nog eentje?'", stelde Peter Eimers, EY-partner en hoogleraar aan de VU, op 9 november tijdens de 28ste Busy Season Talks. De discussie over IT-audit werd geopend door 'huisfilosofe' Charlie Groen en haar vertolking van een lied van Nina Simone: 'Don’t let me be misunderstood'. Omdat we het soms moeilijk vinden om te begrijpen wat een it-auditor eigenlijk doet, legde ze uit. Een fraaie start van een boeiende discussie onder regie van Hakan Koçak en Aleks Kayhan.

'Vriend van de show' Arnout van Kempen was uitgesproken als altijd: accountants die geen verstand van it hebben, kunnen beter hun titel inleveren. "IT-auditor is eigenlijk een overbodig vak, dat is ontstaan omdat accountants hun kennis niet hebben bijgehouden." Een kernvak uit de opleiding als administratieve organisatie kan immers niet meer zonder. "Als ik AO op zijn 2021’s doe, is dat geautomatiseerd."

Techniek is wat ons van de beesten onderscheidt, stelde Van Kempen, die zichzelf omschreef als "techno-optimist" en "een nerd die kan genieten van tot diep in de nacht programmeren". Zijn indruk is dat accountants over het algemeen "geen moer" begrijpen van techniek en dat ook niet willen. Bijscholing zou dus goed zijn, maar de voordeligste tip wat hem betreft: "Schaf een Raspberry PI aan, supergoedkoop, dan kun je jezelf leren programmeren."

Geen dag zonder

Manon van Rietschoten, senior manager IT Assurance and Advisory bij KPMG, maakte al vroeg kennis met it-audit tijdens een traineeship. "Een bedrijf kan geen dag meer zonder it-systeem, dus ben ik me in it gaan verdiepen en heb uiteindelijk gekozen voor een rol als full time it-auditor." In haar optiek is het zaak om de samenwerking van it-audit en financial audit goed te borgen en elkaar te begrijpen. "Basiskennis van beide vakgebieden is relevant om samen te kunnen optrekken richting de klant."

Erwin de Horde, it-auditpartner bij PwC, had bij zijn eerste jaren in de financial audit veel belangstelling voor het verbeteren van it-systemen ("gaaf om te doen"), maar minder met de reguliere eindejaarscontrole. "De liefde voor it moet je wel een beetje hebben. Ik wilde meer naar de toekomst kijken dan in de achteruitkijkspiegel." Ook hij benadrukte dat een accountant zijn of haar werk inmiddels niet meer goed kan doen zonder enig begrip van it-systemen.

Vastloper

Eimers verhaalde dat hij als niet it-auditor ooit bij zijn eerste klant in Maastricht meemaakte dat het systeem door zijn toedoen vastliep. "Ik heb sindsdien nooit meer bij een klant op een knop gedrukt." Ook hij erkende tegelijk dat iedere accountant zich anno nu moet willen verdiepen in IT. Samen optrekken als financial- en it-auditors is het devies. Van Rietschoten moedigde daarom junior collega's binnen KPMG aan om zich in te zetten binnen andere afdelingen zoals IT-audit.

Over de recente voorstellen van NOREA voor de invoering van een verklaring bij het IT-verslag stelde Eimers dat het goed is dat er behoefte is aan assurance rondom it. "Maar tussen droom en waar we staan zit nog een gapend gat van zaken die goed geregeld moeten worden." Vraag is ook of zo’n IT-auditverklaring wordt gecombineerd met de reguliere controleverklaring, of moet een IT-auditor die verklaring apart afgeven? En hoe zit het met de aansprakelijkheid? "Kort geleden hadden we een halve dag geen Facebook en WhatsApp, ik ben blij dat we daar geen it-audit verklaring hadden afgegeven, dan hadden we al een claim aan de broek gehad." De Horde was huiverig voor het wekken van verwachtingen met een verklaring gericht op de verstandige leek. "Maar de behoefte is er in de markt, die gaat niet weg."

Ook bij de inzet van data analyse is it-kennis van belang, meenden de sprekers unaniem. "De zeggingskracht van data wordt groter als je weet wat er onder de motorkap van de opdrachtgever gebeurt", aldus Eimers.

16 november: trots en moed

In editie 29 van de huiskamergesprekken voor accountants gaat het over trots en moed. Hoe moedig zijn accountants en hoe ervaren ze dat in de praktijk? Hosts Wendy Groot en Arif Dursun spreken daarover met gasten Niels Paping (auditpartner KPMG), Marco van der Vegte (voorzitter NBA) en zelfstandig complianceadviseur Arnout van Kempen. Aanvang op Clubhouse als altijd om 20.00 uur.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.