Nieuws

Busy Season Talks: Tachtig procent leidinggevenden heeft geen talent voor leidinggeven

Ruim tachtig procent van de leidinggevenden heeft eigenlijk geen talent voor leidinggeven, maar we selecteren ze op verkeerde kwaliteiten. Als je niet nieuwsgierig bent en niet van mensen houdt, moet je geen leidinggevende worden.

Dat stelde ABAB-bestuursvoorzitter Ronald Meijers tijdens de 27ste editie van de Busy Season Talks. De sessie van 2 november, onder leiding van Charlie Groen en Aleks Kayhan, keek naar de veranderende rol van de bestuurder, naar werkbeleving, diversiteit en cultuur en gedrag. Daarbij ging het soms ook over 'jargontoeters', 'rode bananen' en een beroep doen op 'Bianca' voor het vinden van rust in de agenda.

Meijers is als voorzitter van ABAB zelf geen accountant en kon zich zeker vinden in niet-accountant Kris Douma als kandidaat voor het voorzitterschap van de NBA. Een goed bestuur is vooral een team, vond hij. Ook Hanneke Overbeek (partner en bestuurder EY) en Josephine van der Hoeven (purpose & culture officer bij Mazars) vonden een niet-accountant een prima keus, als voorzitter van een liefst heel divers samengesteld bestuur.

Toyotaprincipe

'Gelegenheidsfilosoof' Hakan Koçak benadrukte dat accountants geen lastdieren zijn, maar dat de dienstverlenende instelling soms ten koste gaat van het eigen welzijn. Het belang van innerlijke rust onderstreepte hij aan de hand van de romeinse schrijver/filosoof Lucius Annaeus Seneca: "Vruchtbaar land moet je niet forceren." Herkenbaar, aldus Meijers, die verwees naar het 'Toyotaprincipe', waarbij fabrieksarbeiders zelf de lopende band van de autofabrikant konden stoppen als dat nodig was. Dat leidde niet alleen tot een betere kwaliteit van het product, maar ook een betere kwaliteit van leven. "Het is een primaire taak van bestuurders om een klimaat te creëren waarin medewerkers goed kunnen functioneren."

Ook Overbeek vond rust nemen en de batterij opladen van belang, al had ze wel moeten "leren genieten" van minder drukke tijden. Van der Hoeven had van het begin van de coronacrisis, toen alles stilstond, geleerd om vaker rustmomenten in de eigen agenda te plannen. Volgens Meijers heeft de coronacrisis ook laten zien dat een andere balans tussen werk en privé mogelijk is en dat die twee beter te integreren zijn. "Binnen het bestuur moeten we ons ook afvragen hoeveel ruimte mensen hebben, niet alleen denken in handjes. Het begint met de vraag hoe je iemand kunt helpen om zichzelf te ontwikkelen."

Flexibel

Overbeek benadrukte dat het niet moet gaan om sturen op aanwezigheid, maar op output. "We hebben een heel flexibel beroep, dus pak de momenten die voor jou van belang zijn." Van belang is wel om goed te communiceren over zulke zaken. Behoeften sluiten niet altijd op elkaar aan, stelde Van der Hoeven. "Junior teamleden denken soms 'de partner is na tien uur 's avonds online, dus moet ik dat ook doen'. Ga in gesprek om zulke aannames te checken."

Voor meer diversiteit in de bestuurskamer suggereerde Van der Hoeven 'de stoel van de toekomst', een stoel aan de bestuurstafel voor een jonge collega. "Goed om de verwondering te helpen." Natuurlijke neiging is vaak om bestuurders te kiezen die lijken op de zittende bestuursleden. "We vertonen onbewust enorm veel biased gedrag. Zelfs iemand met dezelfde voornaam vinden we onbewust leuker."

De drukte en de lange dagen in het busy season maken dat veel jonge collega's uitstromen. Parttime werken is nog vaak een lastige kwestie. Koçak gaf aan zelf vier dagen per week in de openbare praktijk te werken en daarnaast andere dingen te doen, die enorm verrijken. "Accountantsorganisaties moeten dat meer faciliteren, zodat mensen langer binnen het beroep blijven." Meijers pleitte voor het wennen aan mogelijk ongemak door diversiteit in teams en in werktijden. "Je moet het omarmen en accepteren dat het moeite kost."

Ontstaan problemen rondom cultuur en gedrag in de 'leemlaag' van het middenmanagement? Nee, vond Meijers, zulk hierarchisch denken is juist onderdeel van het probleem. Ook Overbeek zag die leemlaag niet. "Je creëert wat je zelf doet, het gaat om voorbeeldgedrag; walk the talk."

9 november: IT-audit

Op dinsdag 9 november gaat editie 28 van de gesprekken in de 'huiskamer van het accountantsberoep' over IT. Kan een IT-auditverklaring meer zekerheid bieden aan stakeholders en wat is de rol van de IT-auditor in de jaarrekeningcontrole?

Gasten zijn Erwin de Horde (PwC), Manon van Rietschoten (KPMG), Peter Eimers (EY/VU) en Arnout van Kempen (zelfstandig compliance officer). Hosts zijn dit keer Hakan Koçak en Aleks Kayhan, aanvang 20.00 uur op Clubhouse.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.