Nieuwe EU-wet moet belastingontwijking multinationals voorkomen
Het Europees Parlement heeft een wet definitief goedgekeurd die multinationals verplicht openbaar te maken hoeveel belasting zij betalen in elk EU-land.
De nieuwe richtlijn moet voorkomen dat bedrijven belastingen ontwijken. Het gaat om ondernemingen met jaarlijkse inkomsten van meer dan 750 miljoen euro.
Het heeft vijf jaar onderhandelen tussen de Europese Commissie, de lidstaten en het EU-parlement gekost voor de wet kon worden aangenomen. De grote ondernemingen en hun dochterbedrijven die in meer dan één EU-land werkzaam zijn moeten per land rapporteren over de aard van de bedrijfsactiviteiten, het aantal voltijdse medewerkers, de netto-omzet, het bedrag van de toerekenbare en betaalde winstbelasting en de gecumuleerde winst.
Imagoschade
Europarlementariër Paul Tang (PvdA), voorzitter van de belastingcommissie van het EU-parlement, is al lang voorvechter van deze wet. "Belastingontwijkende adviseurs en multinationals weten dat ze fout zitten", zegt hij. "Het risico voor imagoschade zal ze dwingen om op een andere manier naar hun belastingafdracht te kijken. Niet als een kostenpost, maar als de consequentie van hun succes, en een kans om bij te dragen aan de samenleving."
"Apple betaalde 0,005 procent winstbelasting, Google 0,02 en Shell zelfs helemaal niets. Dit is onacceptabel, maar kwam pas naar buiten na grote publieke druk, lang onderzoek of een lek", stelt hij. "Met deze wet moet ieder bedrijf laten zien hoeveel belasting het betaalt in de landen waar het actief is. Zo zie je in één oogopslag welk bedrijf verkeerd bezig is."
De lidstaten hebben achttien maanden de tijd om de Europese richtlijn in nationale wetgeving om te zetten.
Bron: ANP
Gerelateerd

UberFiles brengen dubieuze praktijken taxibedrijf aan het licht
Via publicatie van de 'UberFiles' zijn tal van dubieuze lobbypraktijken bij tech-vervoersbedrijf Uber aan het licht gekomen. Internationaal onderzoekswerk van journalisten...

Minder belastingontwijking, maar doorstroom blijft groot
Nieuwe fiscale regels zorgen ervoor dat er minder geld door Nederland stroomt dat in belastingparadijzen terechtkomt. Sinds 2019 is ook de doorstroom naar landen...

McDonald's schikt voor bijna 1,3 miljard euro in Franse belastingzaak
McDonald's heeft in Frankrijk een schikking van 1,25 miljard euro getroffen met aanklagers die de fastfoodketen beschuldigen van belastingontduiking.

Belastingcode grote bedrijven is 'sprong in belastingdebat'
Veertig grote Nederlandse bedrijven willen zich via een belastingcode houden aan de belastingregels en transparanter zijn over hun wereldwijde belastingafdracht....

EU-parlement voor minimaal 15 procent winstbelasting multinational
Het Europees Parlement is voor de invoering van een minimumtarief van 15 procent voor de vennootschapsbelasting voor multinationals met een jaaromzet van 750 miljoen...